newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kvalitní spánek je důležitý. Kterým potravinám se raději vyhnout, abyste si užily vydatný noční odpočinek

 
Kvalitní spánek je důležitý. Kterým potravinám se raději vyhnout, abyste si užily vydatný noční odpočinek

S nespavostí se potýká mnoho z nás. Také se večer dlouho převalujete v posteli a nedaří se vám usnout? Dost možná se vám navíc stává, že když už konečně usnete, v průběhu noci se často budíte, takže ráno nakonec vstáváte rozespalé a bez energie. Možná za to může nevhodně sestavený večerní jídelníček. Které potraviny mají negativní vliv na kvalitu spánku, a proto je lepší se jejich konzumaci ve večerních hodinách raději vyhnout?

 

1. Čokoláda a další sladkosti

Nejenom čokoláda, ale také zmrzlina, bonbóny a další sladké pochoutky by měly být zapovězeny před spaním. Obsahují totiž významné množství jednoduchých cukrů, které nejenže škodí zubní sklovině, ale rovněž zvyšují hladinu cukru v krvi. Proto působí sladkosti jako účinný stimulant, čímž významně zhoršují schopnost usnout. Množství obsaženého cukru navíc organismus před spaním nestihne efektivně spálit, což je nepříjemná zpráva pro ty z vás, které touží udržet si štíhlou linii.

                                                                

2. Alkohol

Častá příčina nespavosti spočívá v nadměrné konzumaci alkoholu. Ačkoliv jedna sklenička vína obvykle kvalitu spánku příliš neovlivní, ve větším množství se jedná doslova o zabijáka klidného spaní. Alkohol narušuje přirozené spánkové cykly, navíc organismus odvodňuje, takže způsobuje opakované noční návštěvy toalety. Podobně jako sladkosti má alkohol hodně kalorií, takže jeho večerní popíjení může vést k rychlejšímu přibírání na váze.

                                                                

3. Sýry

Pro někoho možná překvapivě se k večeři příliš nedoporučují ani sýry. Příčinou je obsažený tyramin, který ovlivňuje činnost nadledvinek, respektive vede k uvolňování noradrenalinu. Tento hormon následně mobilizuje mozek k větší aktivitě, prohlubuje bdělost a schopnost koncentrace, což ale není před usnutím vůbec žádoucí.

4. Kofeinové nápoje

Kofein je účinným stimulantem, který podporuje bdělost a koncentraci. Jeho účinky v organismu mohou navíc přetrvávat dlouhé hodiny. Z těchto důvodů je zřejmé, že kofeinové nápoje konzumované v odpoledních hodinách mohou mít velmi nepříznivý vliv na spánek. Mezi běžné kofeinové nápoje patří nejenom káva, ale rovněž zelený a černý čaj, kolové limonády a energetické drinky.

                                                                

5. Chipsy a jiné slané pochutiny

Není divu, že mnozí z nás touží po hektickém dni na chvíli vydechnout. A večerní čas u televize či četby si nezřídka zpříjemňujeme nějakou slanou pochoutkou, nejčastěji v podobě slaných bramborových lupínků, křupek nebo solených oříšků. Ale i tyto slané pochutiny mohou vést až k nespavosti. Vysoký obsah soli narušuje hluboký spánek a snižuje schopnost regenerace organismu v průběhu noci.

6. Kořeněná jídla

Rovněž výrazně kořeněná večeře může negativně ovlivnit celkovou kvalitu spánku. Je vhodné se vyvarovat především hořčice, kari koření, stejně jako pálivých chilli papriček. Pikantní koření totiž způsobuje zvýšení tělesné teploty, čímž znesnadní usínání, a navíc může způsobit i časté buzení v průběhu noci.

                                                               

Studie se shodují na tom, že poslední jídlo bychom si měli dopřát přibližně 2 až 3 hodiny před samotným ulehnutím. A co si dát tedy dobrého? Obecně by se mělo jednat o lehká a dobře stravitelná jídla. Doporučuje se například krůtí maso, celozrnné pečivo s tvarohem či medem. Z ovoce je vhodný především banán nebo třešně.

Rychlejší usnutí a lepší spánek lze podpořit i voňavým čajem. Uklidňující účinky má zejména meduňka, heřmánek a mučenka.

 

2022.04.20 | Jana Brandtlová | přečteno: 30189x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jídlo spánek jídlo a spánek potraviny čokoláda alkohol kofein chipsy sýr

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Domácí jahodová kosmetika pro krásu celého těla

Právě vrcholí jahodová sezóna. Šťavnaté červené plody nás lákají svou sladkou neodolatelnou vůní z regálů obchodů i...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.03 | přečteno: 30113x

Island 2012 - Expedice svoboda

Na Island jsem se znovu těšil, ačkoliv nerad jezdím na stejné místo vícekrát. Nicméně poprvé jsem tam byl před dvouma...
 
celý článek | Jiří Hošek | 2013.09.30 | přečteno: 30022x

Blesková soutěž o 5 vstupů na večerní běžecký závod NIGHT RUN 16.5. v Brně

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme všem výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2015.05.13 | přečteno: 30045x

Jak vybrat praktickou šatní skříň?

Šatní skříně patří k neodmyslitelnému vybavení každé domácnosti. Denně v nich hledáme vhodné oblečení, ukládáme do nich ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.29 | přečteno: 30084x
 

Portál pro ženy