newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Kalíšek je hit

 
Kalíšek je hit

Období menstruace není asi pro žádnou z nás to nejoblíbenější v měsíci. I přesto chceme být během našich dní v pohodě, cítit se sebejistě a bezpečně přesně jako v oné reklamě, kde má menstruační tekutina blankytně modrou barvu. Pakliže nás však trápí velmi silné krvácení, není to vždy tak jednoduchou záležitostí. A nebo ano?

 

 

Pro většinu žen není menstruace nic příjemného a dokáže pekelně otrávit den. A ne jeden! Na druhou stranu je pravidelný menstruační cyklus po staletí spolehlivým důkazem zdraví ženy a je také velmi důležitým faktorem v době plánování těhotenství a mateřství. Takže ať už procházíte těmito dny bez povšimnutí či vám působí opravdová muka, přežít je zkrátka musíte…

 

Dámy, proč si to neusnadnit?

Také jste už si už mnohokrát posteskla, proč nemůžete být na jeden týden v měsíci mužem? Trápí vás silné krvácení, které vás omezuje v práci a vyřazuje z dalších vašich oblíbených aktivit? Nevzdávejte se jich – zbavte se nepohodlných vložek a tampónů jednou provždy. Řešením může být menstruační kalíšek! Nikde není psáno, že bude vyhovovat všem ženám, ale zaručeně se vyplatí ho alespoň vyzkoušet!

 

Kde se vzal, tu se vzal

Přestože předchůdce nynějšího kalíšku přišel už koncem 19. století, toto téma bylo v té době zřejmě natolik tabuizované, že se jeho používání vůbec neujalo. V období mezi světovými válkami se pak znovu snažila o propagaci kalíšku americká herečka a výtvarnice Leona Chalmers, ani tentokrát se však nesetkal s pochopením. A je to veliká škoda. Usnadnil by mnoha ženám život… Opravdový a zasloužený úspěch zažívá tato geniální hygienická pomůcka až v posledních letech. Ženám přitom přináší pohodlí a jistotu, šetří finance i životní prostředí.

 

Samá pozitiva

Menstruační kalíšek, nebo také pohárek, je malá nádobka ve tvaru zvonečku, která se nejčastěji vyrábí z měkkého lékařského silikonu nebo termoplastu, a na dotyk vlastně připomíná dětský dudlík. Existují i latexové varianty, ty ale mají tu nevýhodu, že oproti prvním dvěma zmíněným materiálům mnohem častěji vyvolávají alergické reakce.

Kalíšek se během menstruace zavádí do pochvy, kde přirozeně přilne k vnitřním stěnám a funguje na bázi podtlaku – sbírá menstruační krev a brání jejímu protékání ven. Díky svému objemu (v závislosti na velikosti a značce cca 30 ml, což představuje zhruba třetinu celkového množství menstruační krve při jednom cyklu) vás bezpečně ochrání i při velmi silné menstruaci. Nemusíte vyhledávat toaletu tak často jako při vyměňování tampónů nebo vložek, v závislosti na síle krvácení stačí po 4 až 12 hodinách. Můžete se tak věnovat všem svým oblíbeným činnostem i sportu, včetně plavání a potápění. Kalíšek vás spolehlivě ochrání i během noci, takže si můžete dopřát ničím nerušený spánek. Používání je velmi hygienické, kalíšek stačí vyjmout, opláchnout ve studené vodě a zavést zpátky. Po skončení menstruace kalíšek hygienicky ošetříte vyvařením ve vodě nebo ve sterilizačním přípravku, uzavřete do pouzdra a je připraven pro další cyklus. Jednoduché, že ano?

 

Několik pádných důvodů pro ženy, které váhají:

  • Nejhygieničtější – silikon je materiál, který nevyvolává alergie, nevysušuje poševní sliznici a znemožňuje šíření bakterií. Neuvolňují se z něj žádná vlákna ani jiné látky, tudíž nemůže způsobit vaginální infekce ani syndrom toxického šoku jako je tomu u tampónů. Mnoho žen dokonce uvádí, že se jim při používání kalíšku zkrátila menstruace v průměru o jeden den a vymizely bolesti spojené s menstruací.
  • Nejlevnější – už žádné nákupy vložek a tampónů. Kalíšek je určený pro opakované a dlouhodobé používání, jeho životnost je až 10 let a cena začíná někde u 300 Kč. Raději teď ani nezkoušejte počítat, kolik jste už v životě za vložky a tampóny utratila, a spěchejte pro kalíšek.
  • Nejekologičtější – i životní prostředí se zaraduje, bude-li více žen používat menstruační kalíšek. Stačí ho totiž opláchnout vodou, žádný další odpad při jeho používání nevzniká. A jak už bylo řečeno, vydrží roky.
  • Ženy sobě – kalíšek mohou používat ženy všech věkových kategorií. Stačí zohlednit některé skutečnosti jako je počet vaginálních porodů apod. a vybrat si tak správnou velikost kalíšku. Velmi se hodí i zkušenosti s používáním tampónů – můžete pak lépe odvodit, jaká velikost kalíšku je pro vás ta pravá.
  • Žijte bez omezení – s kalíškem můžete bezstarostně podnikat, cokoliv se vám zamane. Cestovat bez toho, aniž byste musela přemýšlet, kolik vložek či tampónů si zabalit. Navštěvovat zajímavá místa bez pátrání po tom, kde že jsou tam toalety. Můžete běhat maraton, lézt po horách nebo třeba skákat padákem. Žádný sport včetně jízdy na kole nebo plavání není s kalíškem zapovězen. Nemluvě o příjemných chvilkách s partnerem, kdy se můžete bez problémů oddávat orálnímu sexu.
  • Klidný spánek – jestliže vám vaše menstruace nedá spát a budíte se kvůli strachu z protečení, s kalíškem můžete na tyto starosti zapomenout. Můžete ho mít zavedený celou noc a bezpečně vás ochrání. Budete spát jako miminko.
  • Nebudete o něm vědět – na používání kalíšku není nic těžkého. Protože znáte dobře své tělo, s trochou šikovnosti se vám povede zavést ho podle návodu hned napoprvé. Kromě přiložených instrukcí můžete na internetu najít i moc povedená videa s podrobným postupem, jak kalíšek před zavedením složit, i rady pro začátečnice. Pokud je kalíšek na správném místě, necítíte ho a vlastně o něm ani nevíte. Neobtěžuje vás žádná šňůrka čouhající ven či nalepená věc přebývající ve vašich kalhotkách. Navíc se vyhnete i nepříjemnému pachu, který může menstruaci s vložkami či tampóny provázet.

 

Až se Ježíšek zeptá...

Stejně jako každý správný doplněk pro moderní ženy i menstruační kalíšek podléhá módním trendům. Vybírat můžete z celé škály značek (např. Lunette, LadyCup, Mamicup, Yuuki, Claricup, Me Luna nebo Mooncup), ale i barevných odstínů, hygienických futrálků a zakončení kalíšku. Co třeba tento - modrá je dobrá :-) 

Mějte se ráda, usnadněte si život a slaďte se od hlavy až k patě ;-) Už víte, jak na to! Vánoce se blíží, myslete na kalíšek, až budete psát dopis Ježíškovi :) Pokud máte jakýkoliv postřeh či zkušenost s používáním menstruačního kalíšku, sem s ním. Podělte se pod článkem, třeba pomůžete dalším ženám s nelehkým rozhodováním. 

 

Za poskytnutí fotografie děkuji paní Adéle Reichlové

2015.10.02 | Kateřina Pořízová | přečteno: 30120x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: menstruační kalíšek menstruace silné krvácení

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jednotlivá znamení horoskopu mají své vlastní

S koncem roku, respektive s přicházejícím rokem novým, se vždy s horoskopy a různými výklady, co vás čeká a nemine, rozt...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.12.16 | přečteno: 30443x

Saunování nevynechávejte ani v letních měsících!

Léto sice ještě nezačalo, ale sluníčko už hřeje některé dny na maximum. Užívejte si horkých letních dní, ale nezapomínej...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.29 | přečteno: 30039x

Kult družiček

Když jsem se poprvé zmínila, že toužím mít družičky na svatbě, dívali se na mě jako na blázna. Ale proč ne? Vždyť nem...
 
celý článek | Zuzana Ditzelová | 2014.03.30 | přečteno: 30039x

Problémy v ložnici? Poradíme, jak je vyřešit

Máte problémy v ložnici? Jestliže ano, není nic jednoduššího, než je vyřešit. Pokud nevíte, jak na to, přinášíme...
 
celý článek | Admin | 2016.05.24 | přečteno: 30075x
 

Portál pro ženy