newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

JÓGA: JAKÝ TYP JE PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍ?

 
JÓGA: JAKÝ TYP JE PRO VÁS NEJVHODNĚJŠÍ?

Jóga se stala oblíbeným druhem sportu po celém světě a neustále přibývají další a další příznivci. Zvažujete-li také, že začnete s cvičením, může být pro vás těžké se rozhodnout mezi tolika nabídkami. Existuje totiž velké množství různých typů jógy a každému vyhovuje něco jiného.

 

 

Jóga se doporučuje lidem, kteří mají problémy se zády a potřebují si urovnat myšlenky v hlavě a psychicky se zrelaxovat. Díky cvičení posílíte svaly a zpevníte své tělo. Ačkoliv se cvičení jógy zakládá na stejném setu pozic, ásan, každý druh má pak svá specifika a klade důraz na určitou oblast.

Hatha

Je považována za základní druh jógy vhodné pro začátečníky. Zahrnuje pomalé plynulé pohyby spojené s pravidelným dýcháním. Vede k psychické harmonizaci a zlepšuje pružnost těla. Je proto skvělou volbou, jak s jógou začít.

Vinyasa/flow jóga

Jejím základem je spojení dechu s pozicemi nazývanými pozdravy slunce. Příznačný je pro ni plynulý přechod z jedné pozice do druhé, a tudíž je oproti Hatha józe o něco dynamičtější a náročnější.

Ashtanga

Je rychlý, intenzivní a plynulý styl jógy založený Pattabhi Jois v šedesátých letech 20. století. Nastavená série pozic se provádí vždy ve stejném pořadí. Je vhodná pro lidi, kteří touží po náročnějším fyzickém cvičení, pomáhá při bolestech zad a nehodí se při problémech s koleny.

Power jóga

Tato jedinečná technika spojuje různé styly jógy s prvky bojového umění a meditace. Jedná se o silové dynamické střídání jednotlivých pozic, zaměřuje se na výdrž a výkon, proto je vhodná pro ty, kteří chtějí pomocí jógy hubnout.

Bikram/hot jóga

Založil ji Bikram Choudhury, sestává se z 26 pozic v neměnném pořadí a cvičí se ve 40°C. Teplo uvolňuje svaly a díky pocení má cvičení silné detoxikační účinky, zpomaluje stárnutí a odbourává stres. Díky důkladnému zahřátí vás druhý den tělo nebolí a cítíte se uvolnění.

Iyengar jóga

Hlavními znaky jsou přesnost, detail a zarovnání těla při provádění pozice. Často se používají pomůcky jako např. pásky, polštáře, bloky, prkna, lavice aj. Důležité je správné načasování, setrvání v pozici se správnou dechovou technikou. Důraz je kladen na nohy, protože pozice ve stoji zlepšují rovnováhu, zvyšují vitalitu a cirkulaci tekutin.

Hormonální jóga

Pomáhá regulovat hladinu hormonů a doporučuje se ženám, které chtějí otěhotnět či ženám trpícím premenstruačním syndromem nebo různými potížemi v klimakteriu. Vhodná sestava cviků revitalizuje organismus a odbourává stres. Je ale také vhodná pro muže či diabetiky. Cvičení je rychlé a energetizující, působí jako prevence osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění. Více v našem nedávném článku.

Gravid jóga

Je určena pro těhotné, cvičení je nenáročné, uzpůsobené potřebám nastávajících maminek. Slouží k navození psychické pohody, napojení se na svůj vnitřní systém, vyrovnání hladiny hormonů. Učí práci s dechem, posiluje postavu, především svaly pánevního dna. To usnadňuje porod a urychluje rekonvalescenci po něm.


2019.02.28 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30081x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jóga cvičení zdraví typy jógy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jarmila (62): Covid-19 mi vzal radost i energii

Poslední týdny na mě začal hrozně doléhat všechen ten stres kolem koronaviru. Dlouho jsem se snažila nepoddávat strachu,...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.03.19 | přečteno: 30103x

Nic není nemožné

Jsou lidé, kteří udělají cokoliv pro splnění svých snů. A pak jsou lidé, kteří se takovým odvážlivcům smějí, ale přit...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.06.21 | přečteno: 30135x

Efektivní způsob podpory imunity: Zlaté mléko z kurkumy

Zájem o přírodní medicínu v posledních letech rapidně stoupá a není se čemu divit – z běžně dostupných surovin a rostlin...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.12.11 | přečteno: 30192x

CHŮZE JE NEJLEPŠÍ LÉK PRO TĚLO I DUŠI. KOLIK KROKŮ ZMĚNÍ VÁŠ ŽIVOT?

Jedná se o nejpřirozenější pohyb, který nezatěžuje klouby jako běh, je maximálně šetrný. Z tohoto důvodu je tak chůze vh...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2019.02.12 | přečteno: 30285x
 

Portál pro ženy