newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jedeme si pro štěně

 
Jedeme si pro štěně

Češi jsou národem pejskařů, to je známá věc. Většina lidí pejska někdy měla, a nebo stále má a neumí si bez něj představit život. Tento článek se bude věnovat právě tomu vytouženému okamžiku. Dni D, kdy si jedete pro svého nového čtyřnohého přítele.

 

Může se to zdát jako snadný úkol, vyrazíme, naložíme a je náš. Ale i tak obyčejná věc je z pohledu štěněte zásadním zlomem v jeho dosavadním životě. Proto je vhodné přistupovat k tomu s citem.

Zákonem je dáno, že štěně může být od matky odebráno nejdříve v 50. den svého života

1. Vezměte si alespoň den dovolené. Pejsek se dostane do neznámého prostředí, bude vyděšený. Poprvé naprosto sám v novém prostředí. To ho může nutit k nepřístojnému chování a vám tím vznikne nemalé trápení, ať už to odnesou vaše boty nebo polštář. Pokud doma už pejska máte, může to být pro nováčka snadnější, ale není to podmínkou. Z toho důvodu je výhodné jet pro štěně v pátek nebo v sobotu, protože víkend je příslibem volna a spousty času pro seznámení se s novým psíkem a prostředím, pod vaším dozorem.

2. Ráno moudřejší večera. Ranní nebo dopolední odběr je vhodnou prevenci nehody při cestě. Pejsek vynechá pouze snídani a včerejší jídlo už bude bezpečně strávené. Navíc, až dorazíte domů, máte ještě spoustu času na seznamování. A navíc, celodenní únava je tou nejlepší prevencí proti probdělé první noci.

3. Vynechte cestou návštěvy i dlouhé obědy. Může se to zdát jako dobrý nápad. Dvě mouchy jednou ranou a ještě uvidí toho našeho chlupáče. Ale cesta pro štěně je pouze cestou pro štěně, ne zdvořilostní návštěvou! Pejsek je dostatečně vylekaný z toho, že jej cizí lidé vezou od jeho maminky, která pro něj byla vším, od sourozenců i od jeho lidí. Naloží ho do auta a on neví, co s ním bude. Proto je absurdní jej brát k dalším cizím lidem, kteří jej jen osahají a už je neuvidí. To stejné platí pro restaurace, ano, pejsek možná bude vypadat klidně. Všichni ho budou obdivovat, ale rychlá bageta na benzince v ten den opravdu postačí.

4. Na palubě je štěně! Ideálním prostředkem pro trasport štěněte v autě je pevná schránka, která zaručí bezpečnost štěněte i interiéru. Můžete použít krabici nebo prádelní koš, vše bude záviset na velikosti vašeho mazlíčka. Ideální je dno vystlat něčím měkkým, ale již postradatelným. Starou dekou, kterou v případě ušpinění během cesty bez bolesti vyhodíte do koše. Vhodné jsou i papírové utěrky, ale to spíš u menších plemen. Pozor na povlaky od polštářů, aby se do nich psisko nezamotalo. Snažte se odolat chování prcka na klíně, v případě nehody není nijak chráněn a může to s ním dopadnout dosti zle.

5. Nezapomeňte na spolujezdce. Není nic horšího než štěně pod pedály nebo nezvladatelně se deroucí psík na sedadlo spolujezdce. Pro bezpečnost vaši i všech účastníků silničního provozu raději nejezděte sami.

6. Nezapomeňte na obojek a vodítko. I když na něm ještě štěňátko neumí chodit, je to jediná jistota, jak bezpečně zvládnout případné venčení během cesty. Divili byste se, jak jsou mrštní a rychlí. 

7. Pít ano, jídlo raději ne. Cestou je vhodné nabídnout štěněti vodu, možná nebude chtít. Ale především během horkých dnů je nutné zajistit přísun vody i během cesty. Na jídlo raději počkejte až domů, není nic horšího, než uklízet nestrávené piškoty z vašich sedadel. 

8. Mějte štěně vždy pod dohledem. 

 

 

Foto: archiv autorky

 

2016.02.23 | Katka Mikulášková | přečteno: 30209x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: štěně nový pes pes čtyřnohý kamarád

 
archiv

Nejzajímavější články

 

České nebo německé?

Když se narodil syn, tak jsem už v porodnici zjistila, že klasická Rybilka z lékárny nám na zadeček asi neb...
 
celý článek | Meridene | 2014.06.29 | přečteno: 30097x

Nejlepší čajové dýchánky pro zimní zdraví a pohodu

„Obyčejný“ čaj je jedna z nejneobyčejnějších věcí vůbec. Desítky chutí a příchutí, dokáže léčit i povzbudit, v zimě zahř...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.01.13 | přečteno: 30093x

Odstranění chloupků – 3 způsoby, jak docílit krásné pokožky

Metodami efektivního odstranění chloupků se zabývali už ve starověkém Egyptě. Touha po pokožce, která je na do...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.03.08 | přečteno: 30154x

Jana (36): Měla by dcera doma pomáhat?

S manželem se nemůžeme shodnout na výchově naší dcery. Od malička byla jeho princeznou, která si ho uměla omotat kolem p...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.09.16 | přečteno: 513x
 

Portál pro ženy