newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

JARNÍ ÚKLID – BEZ CHEMIE, KVALITNĚ, RYCHLE. JAK NA TO?

 
JARNÍ ÚKLID – BEZ CHEMIE, KVALITNĚ, RYCHLE. JAK NA TO?

Jaro je prostě ideální nejen v rámci očisty organismu, ale také na generální domácí úklid. Však se hned lépe pracuje, když už vykukují první hřejivé sluneční paprsky. Proč dát přednost úklidu bez chemie? Sázkou na jistotu není jen známá trojice – ocet, citron a soda. Co, kdy a jak efektivně použít?

 

Čisticí prostředky sice mohou prokázat náležitou službu, ale kromě dezinfekčního a leštícího účinku mají spoustu dalších, které neprospívají našemu zdraví, nejsou ideální volbou tam, kde jsou malé děti či domácí zvířata. Však už naše babičky věděly, co je dobré a jak správně toho využít. Vyzkoušejte jarní úklid bez chemie a přizvěte si nejen osvědčené pomocníky v podobě jedlé sody, citronové šťávy či octu. Co dalšího lze použít a přitom se to nachází běžně ve vaší kuchyni?

KOUZLO ZNÁMÉ TROJICE

Jedlá soda výborně pohlcuje pachy, ale lze ji použít při čištění myčky, praní prádla a především v kombinaci s octem je ideální na čištění jakýchkoliv usazenin v koupelně, na toaletě či v kuchyni. V kombinaci s octem má perfektní čistící a bělící efekt, kdy lze použít na mytí záchodové mísy, vany, umyvadla, sporáku. Rovněž jedlá soda poslouží při čištění stříbra, ať už se jedná o šperky nebo sadu příborů. Velmi dobře si poradí i s černými skvrnami.

Klasický ocet najde uplatnění při úklidu zejména v koupelně, neboť má dezinfekční účinek a eliminuje tvoření plísní a dokáže rozpustit i vodní kámen. Ocet je i nejvíce osvědčený přípravek na čištění rychlovarné konvice. Jde ho však použít i na čištění dlaždiček, rovněž na mytí oken, díky tomu umyjete nejen velmi špinavá okna, ale ještě se vám poté budou krásně lesknout.

Šťáva z citronu nabízí mnohostranné využití při úklidu v domácnosti, poradí si se skvrnami, mastnotou i dokonce se rzí či vodním kamenem. Působí jako mírná dezinfekce a krásně voní. Lze použít i při praní bílého prádla, neboť má zesvětlující a projasňující účinek.

EFEKTIVNÍ VYUŽITÍ MOUKY, BRAMBOR A KÁVOVÝCH ZRN

Hladká či polohrubá mouka smíchaná s jedním bílkem, lžící octa, špetkou soli a půl lžičkou citronové šťávy je ideální směsí na čištění všeho měděného. V této směsi obalte vše, co máte doma měděného, nechte zhruba půl hodiny působit. Poté opláchněte vlažnou vodou a osušte plátěným hadříkem. Viditelný efekt zaručen.

Rozkrojená brambora je ideální k otírání kovových předmětů při úklidu, jako jsou rámy zrcadel, obrazů, dekorativních předmětů. Dokonce i vodu z uvařených brambor k obědu lze účinně využít, scezenou vlažnou vodou je možné krásně očistit příbory, ale také okna, dveře, přípálený povrch skleněných dvířek u trouby apod. Je nutné pak náležitě dosucha utřít a doleštit.

Kávová zrna zlikvidují zápach ze spíže, lednice a dalších menších prostorů, jako je koupelna, toaleta, komora či šatna. Stačí do menší krabičky s víčkem dát kávová zrna, udělat dírky a káva bude již pracovat, absorbuje do sebe veškeré nepříjemné pachy.

 

 

2019.03.14 | Kateřina Lulková | přečteno: 30052x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jarní úklid úklid bez chemie citron jedlá soda

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ideální dárek pro děti? Potěšte je na Vánoce novou stavebnicí

A je to tu zase. V obchodech na nás začínají vykukovat čokoládové kolekce a v televizi se objevuje čím dál více reklam s...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.10.20 | přečteno: 30646x

Jak žít naplněný život? Inspirujte se!

Zasekli jste se v životě na mrtvém bodě, nic se nedaří dle plánů a tak střídavě propadáte beznaději? Zkuste se místo spl...
 
celý článek | Lenka Zelnitiusová | 2020.07.16 | přečteno: 30074x

Život jedna báseň

Jaká je vaše nejoblíbenější činnost ve volném čase? Spíte? Čtete si? Sportujete? Tvoříte? Jste všestranný Ferda Mrave...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2014.10.23 | přečteno: 30314x

Odkud se rodí sebevědomí

Spodní prádlo ženy často braly na lehkou váhu, protože není vidět. V šatníku mnoha žen se tak množily staré kalhotky, po...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.10.01 | přečteno: 30192x
 

Portál pro ženy