newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jaký věkový rozdíl je normální?

 
Jaký věkový rozdíl je normální?

Kolik let od sebe dělí vás a vašeho partnera? Řadíte se do průměrného ideálu nebo jste museli čelit pohledům a narážkám okolí, protože nesplňujete normu? A kdo vlastně kdy určil, co je normální a co ne?

 

 

Podle různých psychologů a dalších odborníků je ideální věkový rozdíl mezi partnery zhruba pět až osm let. Myslí se tím samozřejmě muž starší než žena. V takovém případě si prý budou nejlépe rozumět, protože mají podobné zážitky z dětství i dospívání a jsou ve stejné životní fázi. Muži totiž dospívají a dozrávají později než ženy, to je všeobecně známý fakt. Takže s tímto rozdílem je pravděpodobné, že se budou ve stejnou chvíli chtít usadit a zatouží po rodině. Když ale pomineme ten podle psychologů ideál, co je ještě normální věkový rozdíl mezi partnery a co už extrém? A kdo má vlastně právo toto soudit?

Vnímání extrému je v tomto případě, stejně jako asi všude, dost individuální. Jistě, pokud si šedesátiletá „babička“ začne s dvacetiletým mladíkem, je to přinejmenším divné. Jaký div, že se to stává jen takovým jako je například Madonna, a ne obyčejné ženské, že? Myslím, že tady o lásku až za hrob s největší pravděpodobností opravdu nejde. Ale když to oběma stranám vyhovuje, proč ne? I opačně budí páry s velkým věkovým rozdílem třeba čtyřiceti let pozornost a opět se to týká většinou spíše bohatších pánů. To už jsou ale opravdu extrémy, na tom se shodne naprostá většina lidí.

Pak jsou páry, které patří tak nějak mezi tyto dva póly. K tomu ideálu mají poměrně daleko, ale úplnými extrémy také nejsou. Ale také někdy probouzí emoce. Jako příklad mohu uvést sebe a svoji kamarádku. Já mám partnera o dvacet let staršího a ona zase o pět let mladšího. Obě jsme si v začátcích vztahu vyslechly nejednu připomínku, jak to přece nemůže fungovat. Přesto obě máme spokojené rodiny a jsme už několik let šťastné.

Když je ve vztahu muž o několik let mladší než žena, každého hned napadne, že je to jen jeho chvilkový rozmar a časem si stejně najde jinou, mladší partnerku. Jakmile žena začne mluvit o rodině, rychle uteče do náruče mladé holky, kde nic takového nehrozí. Jenže najdou se i tací muži, kteří jsou daleko vyspělejší než jejich vrstevníci a dřív mají v hlavě srovnané priority. Touží po rodině a chtějí zázemí, které jim mladé holky zatím nedají. Pro ně je taková žena výhrou a mohou spolu tvořit báječný pár.

Mužů, kteří si ve středním věku našli mladou partnerku, je poměrně hodně. A přestože jsou okolím takové dvojice brány také často za nenormální, mohou si žít spokojeným životem. Páry s velkým věkovým rozdílem i jedné generace mají možná některé věci složitější. Nepojí je ty společné vzpomínky. Co jeden zažíval, druhý zná jen z vyprávění. Ono to však nemusí znamenat problém, ale naopak mnoho námětů k hovorům a zajímavé rozšíření vědomí.

Těžko říct, co bude třeba za dalších dvacet let, což byl v mém případě častý argument těch nepřejících pochybovačů. Možná zjistím, že je věkový rozdíl velkou překážkou. Ale možná bude náš vztah ještě lepší než teď. Vždyť ani u toho ideálu se nedá zaručit, že to bude vážně fungovat. Daleko důležitější je přece povaha těch dvou lidí než samotné číslo v rodném listě.

Pokud se zamilujete do staršího nebo naopak mladšího partnera, nenechte se svazovat předsudky ani názory druhých lidí. Oni nežijí váš život. Sami víte nejlépe, co vaše srdce cítí a pokud je to oboustranné, pak není co řešit. Dopředu se nikdy nedá odhadnout, jak to dopadne. Byla by škoda zahodit něco, co by mohlo být pěkné, jen kvůli zažitým ideálům, i když vědecky potvrzovaným.

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

2013.07.28 | Martina Limbergová | přečteno: 30642x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: láska partnerství ze života

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Koupání na vlastní zahradě? Proměňte letos sen ve skutečnost

Je únor a studené počasí venku tedy láká spíše schovat se do tepla svého domova a uvařit si hrnek horkého čaje. Pojďm...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.02.15 | přečteno: 30060x

Umění kombinace – jak sladit zlaté šperky a nešlápnout vedle

Dobře víme, že ta správná sada šperků povznese každý outfit o úroveň výš. Jenže jak to všechno správně vybrat? Jak nesko...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.10 | přečteno: 30347x

Alena (22): Miluji šéfa, ale on mě nechce

Po škole jsem nastoupila do jedné menší firmy. Naším ředitelem je velmi sympatický muž, který se mi od začátku líbil. Le...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2023.05.23 | přečteno: 30285x

Veronika (29 let): Tchyně nás tlačí do dalšího dítěte

Mám hodného manžela, tříletého syna, vysněný dům, i když s velkou hypotékou, vlastně nám nic nechybí. Bohužel mi ale tot...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.06.08 | přečteno: 30193x
 

Portál pro ženy