newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jaký materiál se používá pro výrobu luxusních hodinek?

 
Jaký materiál se používá pro výrobu luxusních hodinek?

Pro výrobu luxusních hodinek se používají různé materiály, přičemž každý se vyznačuje specifickým vzhledem, přednostmi, ale na druhou stranu i nějakými úskalími. Stejně tak jsou nemalé rozdíly v cenách. V následujících řádcích se tedy podíváme podrobněji na materiály, z nichž se luxusní hodinky, jejichž cena se často pohybuje v řádu několika desítek až statisíc korun, vyrábějí nejčastěji.

 

Nerezová ocel

Výrobci luxusních hodinek velice často používají nerezovou ocel, která se chlubí svou vysokou pevností, nesmírnou odolností proti korozi a velice nízkou hmotností. Protože je materiál dobře dostupný, nepředstavuje nákladnou záležitost, a tak výsledné hodinky jsou cenově přijatelné. I když některé značky, například Rolex, si vyrábějí vlastní slitiny z nerezové oceli s vylepšenými vlastnostmi.

Žluté zlato

Jak dámské, tak i pánské hodinky bývají zhotoveny i ze žlutého zlata, jež hodinkám propůjčuje ojedinělý design. V minulých desetiletích se hodinky vytvářely ze čtrnáctikarátového zlata, ovšem v současné době tomu tak už není. Používá se spíše osmnáctikarátové zlato, neboť je čistější, i když na druhou stranu i dražší.

Růžové zlato

Především dámské hodinky bývají z růžového zlata a vypadají moderně a nadčasově. Růžové zlato je kov, s nímž si mohou výrobci pohrát. Omega má například svou vlastní verzi růžového zlata zvanou „sedna gold“. Proprietární slitina značky Rolex se zase nazývá „everose“. Odlišnosti jsou především odstínech.

Bílé zlato

Často si zákazníci pletou bílé zlato s nerezovou ocelí, ovšem bílé zlato je mnohem lehčí. Bohužel, snadněji se ale poškrábe, a proto je velice těžké udržet jeho dokonalý lesk.

Platina

Dalším vzácným kovem, z něhož vznikají luxusní hodinky, je platina, považovaná za jeden z nejprestižnějších materiálů. Hodinky z platiny jsou dražší záležitostí v porovnání s předchozími kovy. Chlubí se přirozeně stříbrnou a lesklou barvou.

Keramika

Technologie se neustále zdokonalují a společnosti specializující se na hodinky nepoužívají pouze kovy, ale často sahají i po keramice. Jedná se o vskutku moderní materiál, jenž se do daného odvětví dostal v polovině dvacátého století. Celokeramické hodinky se mohou pochlubit mnoha ctnostmi – jsou například odolné vůči poškrábání a jsou naprosto lehké.

Titan

Tmavě šedou barvu propůjčuje hodinkám titan, u něhož vás nadchne vysoká odolnost vůči poškrábání. Jedná se o speciální kov, který je sice dražší, ale na druhou stranu je levnější než třeba platina.

 

 

2020.02.29 | Lea Kubová | přečteno: 30078x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: hodinky materiály móda luxusní hodinky

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Máte strach odejít ze vztahu, který už nefunguje? Zjistěte proč

Někdy není lehké rozpoznat den, kdy bychom měly ze vztahu odejít. Partnera máme rádi, cítíme všechna přání a víru, ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.05.15 | přečteno: 30234x

Den otců aneb táto, mám tě rád

Den dětí slavíme 1. června, Den matek připadá na druhou květnovou neděli… Nezapomnělo se ale na někoho? Aby bylo spraved...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.06.20 | přečteno: 30066x

Letní grilování: Menu z grilu 1.díl

Grilování patří k létu stejně jako horké slunce nebo osvěžující zmrzlina. V našem nedávném seriálu o grilování...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.06.21 | přečteno: 30080x

Vánoční trhy

Mám moc ráda atmosféru vánočních trhů. Na své si tu přijdou všechny mé smysly a já si vždy i domů odnáším kousek té s...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2013.12.19 | přečteno: 30070x
 

Portál pro ženy