newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

JAKÉ SIGNÁLY VYSÍLÁ VAŠE TĚLO, KDYŽ POTŘEBUJETE PÍT VÍCE VODY

 
JAKÉ SIGNÁLY VYSÍLÁ VAŠE TĚLO, KDYŽ POTŘEBUJETE PÍT VÍCE VODY

Voda je základní stavebním kamenem lidského těla, což činí tuto tekutinu důležitou a nepostradatelnou v našem životě každý den. Pitnému režimu a nutnosti vypít denně alespoň 2 až 3 litry nápoje bylo už věnováno mnoho pozornosti a lékaři často upozorňují na rizika dehydratace. Přesto se nám může stát, že v každodenním shonu zapomeneme tělu poskytnout dostatek tekutin, a to pak vysílá varovné signály, které bychom ve vlastním zájmu neměli přehlížet.

 

Lidské tělo je ze 70% tvořeno vodou. Ta je nezbytná pro odplavování škodlivých látek, ochlazuje a zabraňuje přehřátí organismu, rozvádí minerální látky, stopové prvky a další důležité živiny. Při nedostatku tekutin v těle dochází k dehydrataci, která může být v nejhorších případech i smrtelná. Bez vody člověk nevydrží déle než pět dní.

Ačkoliv si myslíte, že pečlivě dodržujete pitný režim, dbáte na správnou životosprávu, vaše tělo může být jiného názoru. Mnohdy nestačí jen pocit žízně, s věkem se navíc tento pocit snižuje. Zde jsou nejčastější signály, které vás mohou upozorňovat na to, že potřebujete pít více vody.

Kdy je čas na sklenici vody

     1. Suché rty

Pokud jsou vaše ústa oschlá, popraskaná a na vině není zimní počasí, pak to může způsobovat málo vody ve vašem těle. Lidé totiž nemají dostatek slin v ústech, takže nejen pokožka, ale i sliznice v ústech je vysušená. Pociťujete-li tyto příznaky, měli byste se co nejrychleji napít - nejlépe čisté vody nebo bylinkového čaje.

2. Únava a bolest hlavy

Když málo pijeme, krev houstne a hůře protéká mozkovými kapilárami. Snižuje se pozornost, paměť i výkonnost. Řešením může být pravidelný a rovnoměrný příjem tekutin během dne.

3. Barva moči

Většina lidí pociťujících žízeň se vydá do kuchyně, ale mnoho zjistíte také při návštěvě toalety. Při nedostatku tekutin ve vašem těle je moč koncentrovanější, obsahuje více odpadních látek, je zakalená a tmavě žlutá. Těžkou dehydrataci také signalizuje silný zápach moči.

4. Suchá, málo pružná pokožka

Pleť dostatečně hydratovaná je svěží a zářivá. V opačném případě vypadáte unaveně, pokožka ztrácí elasticitu, je vrásčitá a bledá. Nepomůžou drahé kosmetické přípravky, zásadní je dodat pokožce výživu zevnitř. Navíc se mohou objevit vyrážky a celulitida, jelikož neodcházejí škodlivé a odpadní látky z vašeho těla a usazují se. Jednoduchým testem můžete snadno zjistit, jak na tom jste. Zmáčkněte a natáhněte si kůži na ruce, pokud se okamžitě vrátí do původní polohy, pak máte dostatek tekutin.

5. Svalové křeče

Jedním z dalších příznaků dehydratace mohou být svalové křeče. Ty jsou spojeny zejména s nadměrným pocením, kdy dochází nejen ke ztrátě vody, ale také minerálů jako jsou například sodík či hořčík. Svaly se začnou nedobrovolně stahovat a to způsobí křeče. Pozor si proto dejte při zvýšené fyzické námaze.

 

 

2018.12.20 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30227x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: voda pitný režim zdraví dehydratace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Neřeš a nepřepínej!

Tuhle větu si i s vykřičníkem nechám vytetovat na čelo, abych si při každém pohledu do zrcadla připomněla, jak to na ...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2014.02.13 | přečteno: 30125x

Investice do světla s pohybovým senzorem, ušetříte až 30 % nákladů na osvětlení

Světlo s pohybovým senzorem je skvělým pomocníkem v domácnosti. Oceníte ho nejen, když máte malé děti, ale třeba také po...
 
celý článek | Admin | 2021.01.20 | přečteno: 30270x

Mlsání je hřích? Se zdravými přírodními sladidly nikoli!

Taky občas rádi mlsáte? A míváte potom výčitky? Není proč! Existují i zdraví prospěšná sladidla s nízkým glykemi...
 
celý článek | Alice Drápal Audyová | 2013.03.22 | přečteno: 30016x

Soutěžte s námi o čtivý thriller Vůně noci od Markéty Harasimové

Soutěž už skončila, děkujeme všem za účast. Příjemné počtení přejeme výherkyním Jarmile Z. a Dagmar V., gratulujeme! ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.10.14 | přečteno: 30182x
 

Portál pro ženy