newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak zklidnit mysl

 
Jak zklidnit mysl

Společným jmenovatelem téměř všech trápení je v dnešní době uspěchanost. Ráno vstaneme z postele a už uvažujeme, co všechno musíme během dne zvládnout vyřídit. Zatímco se věnujeme jedné věci, myslíme na dalších deset povinností. Večer se ukládáme ke spánku, ale kýžený odpočinek nepřichází, protože celý den zpětně rekapitulujeme, vyčítáme si, co jsme všechno nestihli a co nás tedy kromě dalších záležitostí čeká po probuzení. Naše mysl je neustále ve střehu, zahlcena nepřeberným množstvím myšlenek. Proto se cítíme vyčerpaní a naříkáme, že už máme opravdu všeho po krk a nevíme, jak z toho ven. Pomoc nabízí kouzelné slůvko: meditace.

 

V touze najít lék na psychickou vyčerpanost jsem zabrousila na stránky Zuzzi Husarové a rozhodla se absolvovat jeden z jejích seminářů o meditaci. V příjemném prostředí brněnské čajovny čekala v podvečer na naši poměrně početnou skupinu zájemců o nalezení vnitřního klidu usměvavá a energická slečna, v České republice dosud jediná certifikovaná koučka a absolventka programu Peace revolution. 

Na začátku celého semináře jsme dostali možnost (ale nikoliv povinnost, což pro méně otrlé z nás byla příjemná skutečnost) říct o sobě ostatním pár slov. Bylo velmi zajímavé a inspirující vyslechnout si životní příběhy druhých, zvláště pak těch, kteří se již meditaci nějakou dobu věnují. Na pestrosti přidával i fakt, že kroužek, v kterém jsme seděli, byl tvořen lidmi různého věku a rozličných povolání. I přesto nás však spojoval jeden společný cíl.

Pak už jsme se pohodlně usadili, každý tak, aby mu to bylo příjemné, někteří na polštářku na zemi, jiní na vyvýšených sedacích boxech, někteří ve vzpřímené poloze v prostoru, jiní se zády opřenými o zeď, pomalu zavřeli oči a nechali se Zuzziným příjemným hlasem unášet do míst uvnitř naší mysli, kde není nutné nikam spěchat, ani se čímkoliv trápit. Byla jsem trochu skeptická ohledně své schopnosti uvolnit se mezi tak velkou skupinou lidí, ale během chvilky jsem jejich přítomnost přestala úplně vnímat, což mě příjemně překvapilo. Zuzzi nás nabádala k dostatečné hydrataci před samotnou meditací i po ní, abychom zabránili tendenci k usínání. My začátečníci jsme si však přesto občas poklimbali.

Po skončení meditace a pomalém návratu zpět do reality jsem se kolem sebe rozhlédla a zjistila, že se všichni usmíváme a působíme velice klidně a uvolněně, tedy přesně tak, jak jsme se i cítili, a to i přesto, že většina z nás měla z pro nás nezvyklé pozice těla rozbolavěná záda a rozmasírovávala si ztuhlé končetiny.

Seminář utekl jako voda a po prostoru, který byl po meditaci věnován sdílení dojmů a pocitů, jsme se pomalu rozešli do svých domovů. Každý jinam, každý za jinými povinnostmi, ale všichni s vnitřním klidem.

Po nějaké době jsem se rozhodla využít i nabídky individuální hodiny meditace. Každý tento prožitek samozřejmě vnímá jinak, ale pro mě osobně byl celý průběh daleko intezivnější a cítila jsem se po něm jako znovuzrozená, což byl skutečně veliký úspěch, vzhledem k tomu, že jsem měla za sebou tzv. den blbec, kdy se mi smůla lepila neustále na paty (respektive se z nich nikdy neodlepila) a na hodinu jsem přicházela s neskutečně mizernou náladou. Zuzzi se navíc neomezuje na pouhé vedení meditace, ale upřímně se o člověka zajímá, o jeho sny a přání, a snaží se hledat všechny dostupné prostředky k tomu, aby mohla podat pomocnou ruku.

Zajímavé také je, že po uvolnění mysli náhle vidíme naprosto jasné řešení problémů, kterými jsme se dlouhou dobu trápili. Zdá se pak až s podivem, jak je možné, že jsme tak jasnou věc nepoznali už dříve. Nepoznali. Nemohli jsme. Naše mysl k tomu neměla prostor. Bylo třeba ji nejprve zklidnit.

Zuzzi Husarová i nyní pořádá množství zajímavých akcí, jejichž přehled můžete najít na stránkách http://www.medituji.cz/. I já už se těším, až na některou z nich opět zavítám.

2014.07.18 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30224x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: meditace; uvolnění; seminář

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vůně a parfémy v průběhu staletí

Možná vás překvapí, že i vůně lidé používají prakticky od nepaměti a jejich historie je vskutku dlouhá. S postupem času&...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.01.12 | přečteno: 30114x

Doktorka Viktorie – strach o život vám změní pohled na svět

V dubnu letošního roku vyšla nová kniha mé oblíbené autorky Markéty Harasimové. Její novinka Doktorka Viktorie patří do ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.05.26 | přečteno: 30474x

Radiofrekvenční lifting pro mladistvě vypadající pleť

Proces stárnutí pleti nezastavíte, ale dokážete ho výrazně zpomalit. Některé kosmetické metody dokonce umí navrátit vaší...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.11.28 | přečteno: 30022x

Jíte pravidelně?

Přiznám se, že před těhotenstvím jsem nějaké pravidelné jídlo vůbec neřešila, když jsem se zabrala do práce, tak se m...
 
celý článek | Meridene | 2014.08.21 | přečteno: 30013x
 

Portál pro ženy