newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak zhubnout chůzí nordic walking

 
Jak zhubnout chůzí nordic walking

Lidí, kteří chodí s hůlkami, jste si určitě už někdy kolem sebe všimli. Možná jste si říkali, k čemu je taková chůze dobrá, jestli to není jen nějaký módní výstřelek. A on není, dokonce se s nimi dá i skvěle zhubnout.

 

Historie

Nordic walking nebo také severská chůze vznikla z obyčejného horského chození s holemi a z letní přípravy běžců na lyžích. První zmínky o něm jsou z 30. let 20. století. Masivně se však začal nordic walking rozvíjet až v průběhu 90. let.

Co potřebujete?

Na techniku nordic walkingu je nutné si pořídit speciální hole, které jsou pevné, odlehčené a zároveň pružné. Hole mají různou délku, začátečníkům se doporučuje použít délku hůlek, která se rovná výšce postavy krát 0,66.

Nezapomeňte na kvalitní obuv, která pomáhá k lepšímu držení těla a zároveň přináší pohodlí vašim nohám.

V případě, že chcete severskou chůzí dosáhnout snížení váhy, zpevnění těla a podobně, doporučujeme také pořídit si nějaký sport tester na měření tepové frekvence.

Zapojte celé tělo

Na rozdíl od obyčejné chůze zapojíte při nordic walkingu i horní část těla. Podle odborníků je výdej energie navíc o 30 – 40 % vyšší, než jen při chůzi. Je však důležité, abyste měli správnou techniku. Proto je dobré, když si první lekci zaplatíte s někým, kdo se nordic walkingu věnuje profesionálně a dokáže vám poradit, jak se vyvarovat častých chyb.

Při severské chůzi je tělo mírně nakloněné dopředu. Zvedání hůlek vychází z ramenou, paže jsou podél těla. Hůlky se zapichují mezi špičku zadní nohy a patu přední nohy, přibližně doprostřed.

Pohyb s hůlkami by neměl být křečovitý, snažte se uvolnit a užívat si volnost, příjemné prostředí a uvědomte si každý pohyb těla.

Hubněte a zpevňujte

Dalším mýtem je, že nordic walking se hodí pouze pro starší, případně obéznější lidi. To však rozhodně není pravda, severská chůze je vhodná pro všechny věkové kategorie. Zpevníte si díky ní svalový aparát, při dodržení správné tepové frekvence budete spalovat kalorie a hubnout. Pohyb je navíc velmi přirozený, nijak nezatěžuje klouby, ani negativně neovlivňuje zdraví. Takže směle do toho :-).

Kdy začít?

Severskou chůzi můžete provozovat celoročně, jak v létě, tak i v zimě. Můžete začít s partnerem, připojit se k nějaké skupině, kterých je na internetu celkem dost, nebo to zkusit úplně sami.

Tip na první výlety

Jakou délku trasy si stanovit na začátek? Vezměte v potaz, kolik kilometrů ujdete, volte spíš nenáročnější trasu, co se týče převýšení. Ideální první výlet může být v rozmezí 5 – 7 kilometrů. A choďte pravidelně – třeba 2x – 3x týdně. Máte nějaký tip, kam vyrazit? Napište nám ho a podělte se s ostatními.

 

2016.03.11 | Admin | přečteno: 30077x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nordic walking severská chůze hubnutí

 
archiv

Nejzajímavější články

 

JAK SI VYBRAT SPORTOVNÍ PODPRSENKU

Každý sport vyžaduje nějaké speciální vybavení a sportovní prádlo je jednou takovou důležitou součástí. Pro ženy je nezb...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.06.16 | přečteno: 30529x

Pořiďte si krásné letní kalhoty z Nepálu

Jaro definitivně převzalo vládu po letošní celkem přívětivé zimě a to je pravý čas udělat si radost novými kousky do ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.04.09 | přečteno: 30271x

Papání a sportování

Jak často sportujete? Pokud víc jak třikrát týdně, už se vymykáte škatulce běžné populace a stávají se z vás, dle náz...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.07.01 | přečteno: 30557x

OBOHAŤTE SVŮJ JÍDELNÍČEK O SÓJOVÝ SÝR - TOFU

Tofu je výživná a všestranně použitelná potravina vyráběná srážením mléka ze sójových bobů. Ačkoliv se jedná o japonské ...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.04.08 | přečteno: 30174x
 

Portál pro ženy