reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Tipy pro rychlejší spalování tuků

 
celý článek | Admin | přečteno: 30135x 2014.06.24

Je v dnešní době možné bydlet úsporně?

 
celý článek | Hana Grmelová | přečteno: 30100x 2018.12.13

Sama mezi stovkami

 
celý článek | Ing. Šárka Spáčilová | přečteno: 30026x 2014.07.02

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak vybrat školní batoh pro žáky 2. stupně a studenty?

 
Jak vybrat školní batoh pro žáky 2. stupně a studenty?

Když nastupuje dítě do první třídy, většina rodičů věnuje velkou pozornost výběru aktovky. Stejnou pozornost si ale zaslouží i výběr školního batohu pro žáky na 2. stupni nebo studenty střední školy. Jak vybrat správný batoh pro starší školáky?

 

 

V momentální situaci se sice většina školáků a studentů vzdělává z domova a školní tašku nepotřebuje, to se ale snad už brzy změní. A možná je právě teď ta pravá chvíle udělat si pořádek v jejich věcech a zjistit, jestli nepotřebují nový školní batoh. Jeho správná velikost a konstrukce je velmi důležitá pro zdravý vývoj vašeho dítěte. V období puberty dochází k prudkému růstu a páteř se stále vyvíjí. Nošení školního batohu znamená pro tělo velkou fyzickou zátěž a není proto určitě jedno, v čem učebnice a sešity mají. Výběrem vhodné tašky můžete předejít pozdějším potížím se zády a celým pohybovým aparátem svého dítěte.

Co musí školní batoh pro starší žáky a studenty splňovat?

Velikost

Zásadním požadavkem je správná velikost. Školní batoh by měl dítěti na zádech dosahovat po křížovou kost, nikoliv volně viset až pod zadek. Důležitá je vzdálenost mezi rameny a právě křížovou kostí. U dětí zhruba do 4. třídy bývá obvykle vhodná velikost 41 cm, v 5. a 6. třídě odpovídá délka zad 43 cm a od 7. třídy výš pak už běžná velikost bývá 45 – 50 cm. Samozřejmě ale záleží na vzrůstu konkrétního dítěte. Vždy tedy vybírejte podle jeho tělesné konstrukce a výšky.

Váha

Školáci a studenti s sebou musí nosit velké množství učebních pomůcek. Když se k tomu přidá ještě svačina, pití a třeba výbava na tělocvik, je toho někdy opravdu dost. S tímto nic udělat nemůžeme. Co ale můžeme, je vybrat co nejlehčí školní batoh. Každý dekagram tady opravdu hraje roli. Školní batoh pro 2. stupeň by měl vážit maximálně cca 1 400 g, jak stanovuje příslušná norma. Na trhu ale seženete kvalitní tašky i s váhou kolem 1 100 g. Takto se to možná nezdá jako velký rozdíl, ale při každodenním nošení je to znát.

 

Záda a popruhy

Studentský batoh musí na zádech dobře sedět. Podstatné je tedy to, jak má zpracovanou zádovou část. Musí být ergonomická a podpírat záda především v oblasti lopatek. Polstrování by mělo být silné, ale zároveň dost měkké, aby netlačilo. Dostatečně polstrované musí být i ramenní popruhy. Přece jen ponesou velkou váhu a musí ji rozložit tak, aby se dítěti nezařezávaly do ramen. Důležité je také jejich tvarování, které rozhoduje o tom, jak budou na ramenou usazené.

Kvalita a bezpečnost

Vybírat bychom měli i podle kvality. Vsaďte raději na ověřené značky, které u svých výrobků dbají na splnění výše uvedených požadavků a mají potřebné atesty. Kvalitní batoh znamená sice vyšší investici, ale kromě toho, že lépe chrání záda vašeho dítěte, také vydrží delší dobu sloužit svému účelu. Kvalitní výrobky také většinou mají různé bezpečností reflexní prvky, které dítě pomohou ochránit při cestách. Mezi oblíbené výrobce patří třeba Topgal, Bagmaster, Karton P+P nebo Ars Una.

 

Pár tipů, po čem se poohlédnout

Dobrou volbou bude třeba školní batoh Karton P+P, českého výrobce se značkou batohů Oxybag. Proslulou německou kvalitu reprezentují batohy Coocazoo od Hamy, které mají německou certifikaci AGR a navíc jsou vyrobené z recyklovaných PET lahví. Velmi oblíbené jsou také modely Satch od Ergobagu, které díky výškovému nastavení ramenních popruhů rostou s dítětem. K oblíbeným značkám, které si studenti vybírají především kvůli módě, patří třeba Dakine.

 

 

2021.02.03 | Martina Limbergová | přečteno: 30199x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: škola děti školní batoh rady a tipy jak vybrat studenti

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Originální zvířecí trička přinesou radost a dobrou náladu

Milujete kočky nebo psy? Cítíte se dnes ráno jako šelma nebo byste nejraději prospali celý den jako netopýr? Ukažte t...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.29 | přečteno: 30096x

Darujte pod stromeček kousek luxusu! Tyto šperky potěší každou ženu

Napadá vás lepší vánoční dárek pro ženu než šperk? Pokud se trefíte do vkusu, odměnou vám bude nádherný úsměv a upřímná ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.11.28 | přečteno: 394x

Saténové noční košilky: trocha luxusu do ložnice

Saténové noční košilky jsou oblíbenou součástí šatníku mladých dívek i zralých dam. V kombinaci s jinými kusy prádl...
 
celý článek | Nina Albertová | 2020.12.10 | přečteno: 30265x

Jak se nespálit při výběru půjčky? 6 + 1 praktických rad pro každého

V dnešní době snad nikoho z vás nedokáže překvapit, když vám sdělíme, že ceny všeho kolem nás neustále rapidně stoupají....
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.06.18 | přečteno: 30050x
 

Portál pro ženy