newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak stavět domy a architektonické skvosty z kostiček LEGA?

 
Jak stavět domy a architektonické skvosty z kostiček LEGA?

Mezi velmi populární hračky patří již desítky let stavebnice LEGO, která baví děti i dospělé. Mnoho lidí si ani neuvědomuje přínos, jaký má stavebnice nejen pro správný vývoj dítěte, ale i pro dospělé stavitele. Pojďte se tedy podívat, proč stavět i ty největší skvosty světové architektury z LEGA.

 

Zaměřeno na rozvoj motoriky

LEGO dnes nabízí stavebnice pro různé věkové kategorie, které se liší především svou náročností. Kromě toho si však můžete vybírat i různé modelové řady, jež mají rozdílnou velikost koste. Pro ty nejmenší stavitele je tu kolekce LEGO Duplo. Díky většímu formátu kostek není jen minimalizováno riziko spolknutí kostiček, ale pomůže se správným rozvojem motorických funkcí.

U dětí předškolního a mladšího školního věku pak pomáhá LEGO dopilovat jemnou motoriku, což je patrné zejména z malého formátu mnohých kostiček. Manipulace s drobnými kostičkami pomáhá dětem vypilovat i úchop pro správné držení pera.

Nechte dětem prostor pro fantazii, prospěje jim to

Ať už se dětem rozhodnete pořídit jakoukoli sadu stavebnice LEGO, měla by nabízet dostatek kostiček pro bohatou variabilitu staveb. Díky tomu se zlepší jejich vnímání prostoru, ale i představivost a analytické myšlení. Hlavně v začátcích svým dětem pomozte a popusťte uzdu i své fantazii.

Začněte jednoduchými modely, třeba domy s čtvercovým půdorysem a plochou střechou. Postupně pak můžete přecházet ke stavbám rozličných tvarů s kolmou střechou. Budování kolmé střechy bývá mnohdy náročné i pro dospělé, potřeba je si dát pozor na přiměřený tlak při kladení další řady kostek.

Tak jako u každé stavby je nutné dát domu pevné základy a následně pokračovat podlahami, přízemím, půdou a střechou. Aby děti budování reálného domu bavilo, je potřeba se ujistit, že máte k dispozici dostatečný počet kostek ve správných barvách. Postavit si pak můžete školu, školku nebo dům, ve kterém žijete. V budoucnu si pak s pokročilými stavebnicemi můžete troufnout třeba na Eiffelovu věž, historické centrum Londýna či moderní Singapur.

Náročné, ale nádherné Lego řady Architecture

Pro ty nejzkušenější stavitele pak přináší Lego i možnost postavit si některou z významných staveb světa. Tyto stavebnice jsou vhodné pro děti staršího školního věku a dospělé. Věřte, že dají opravdu zabrat, ale výsledek stojí za to.

Stavebnice LEGO Architecture byste však neměli stavět jen pro konečný výsledek, ale i pro vlastní průběh stavby, který vám pomůže zapracovat na vašem duševním zdraví. Pro úspěšné dokončení většiny staveb je totiž potřeba pořádná dávka trpělivosti, kterou v dnešní době často lidé postrádají.

LEGO vám pak může pomoci odbourat zátěž každodenního stresu, protože se můžete na chvíli soustředit na něco jiného a na řadu problémů prostě zapomenout. Váš kardiovaskulární systém bude určitě vděčný. Lego přináší v ohledu na duševní zdraví podobné benefity jako skládání puzzle, pomáhá snižovat riziko Alzheimerovy choroby či zpomalit nástup demence.

Jak na to, aby stavění opravdu bavilo?

Základem je pořádná příprava. Dopředu je potřeba si nachystat dostatečný prostor nejen na výsledný výtvor, ale i pracovní plochu, kde si budete moci rozložit více kostek, aniž byste je museli zase hned uklízet.

K přípravě pak patří i vlastní kontrola kompletnosti sady, a to zejména v případech, kdy už nejsou kostky zabaleny v samostatných balíčcích. Není horší pocit, když před závěrem vaší práce zjistíte, že vám jedna kostička chybí. Firma sice nabízí možnost si chybějící části objednat, ale to čekání…

2022.04.07 | Nina Albertová | přečteno: 30114x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: lego děti hraní stavebnice zábava jemná motorika rozvoj stavby

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Porridge aneb zdravá snídaně v mnoha variantách!

Ať už hledáte zdravou snídani, která vás dopoledne dostatečně zasytí nebo jen patříte mezi ty, jež se každé ráno potý...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2015.08.22 | přečteno: 30365x

Vyhrajte rodinnou vstupenku do zábavního centra VIDA!

Soutěž už skončila. Gratulujeme výhercům Zuzaně K., Josefovi L. a Krystýně F. a přejeme skvělou zábavu. ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2020.02.13 | přečteno: 30153x

Twerking

Tak jsem se konečně odvážila vyzkoušet si open class twerkingu, "toho třepání zadkem". Jednak jsem byla zvě...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.01.26 | přečteno: 30238x

Vyhrajte láhev krémového likéru Baileys a ochutnejte originální recepty!

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Admin | 2017.10.10 | přečteno: 30101x
 

Portál pro ženy