newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak se správně stravovat v těhotenství a při kojení?

 
Jak se správně stravovat v těhotenství a při kojení?

Během těhotenství žena nezodpovídá pouze za své tělo, ale také za dítě rostoucí v jejím nitru. Jednou z nejdůležitějších věcí přispívajících ke zdravému vývoji miminka je správné stravování. Těhotenský jídelníček má svá specifika, která je třeba dodržovat. Stejně tak strava během kojení je důležitá pro matku i dítě. Jak se správně stravovat v období očekávání a kojení a čemu se naopak vyhnout?

 

Jíst v těhotenství za dva? Ne!

Říká se, že těhotná žena má jíst za dva. To ale určitě neplatí. V prvním trimestru je potřebný energetický příjem matky srovnatelný s běžným stavem, ve druhém a třetím trimestru by se měl zvýšit zhruba jen o 300 kalorií za den, což je jedna malá svačina navíc. U množství jídla tedy určitě není třeba přehánět, jinak byste si koledovaly o zbytečná kila, která půjdou jen těžko dolů, a také o zdravotní problémy s nimi spojené. Co ale musí těhotná žena zvýšit poměrně rapidně, je příjem vitamínů a minerálů. Některé z nich, například kyselina listová, vitamín B, vitamín D, hořčík, jód nebo vápník, jsou naprosto nezbytné pro správný vývoj plodu.

 

Vyvážený jídelníček je nejdůležitější

Základem těhotenského jídelníčku by tedy měla být pestrá strava bohatá na vitamíny a minerály. Neměl by chybět dostatek ovoce, zeleniny (včetně listové, která je dobrým zdrojem kyseliny listové), celozrných výrobků, luštěnin, libového masa a mléčných výrobků. Vyvarovat by se těhotné ženy měly konzumaci syrového masa, měkkých nepasterizovaných sýrů a také některých druhů mořských ryb (žralok, makrela, mečoun), v jejichž těle je vyšší koncentrace rtuti.

I kojení si žádá pestrou stravu

Ani po porodu by žena neměla svůj jídelníček zanedbávat, kvůli miminku i sobě. Novorozené dítě je závislé na příjmu vitamínů a minerálů z matčina mléka. Tělo ženy zase bývá vyčerpáno těhotenstvím, porodem a hormonálními změnami, proto si také žádá vyšší přísun důležitých živin. I v tomto období je tedy základem pestrý jídelníček bohatý na různé zdroje vitamínů a minerálů. Pozor je ale třeba dávat na potraviny, které by miminku mohly způsobit potíže, například nadýmavá jídla (zelí, kapusta, čočka, fazole), citrusy, rajčata a další kyselé plody, příliš aromatické suroviny a koření (např. česnek, chilli a podobně).

 

Když přírodní zdroje nestačí, pomohou doplňky stravy

Ani při velké snaze nejde vždy dodržet zásady správného stravování. Aby miminku v době těhotenství a kojení nechyběl žádný důležitý prvek a nestrádalo ani matčino tělo, lékaři radí užívat doplňky stravy přímo určené pro ženy v tomto období. Doporučit můžeme například doplněk stravy MamaDHA, který obsahuje kyselinu listovou, jód, hořčík, vitamín D a omega-3 mastnou kyselinu DHA. Naopak neobsahuje vitamín A, který je ve vyšších dávkách pro plod toxický, a také železo, jež je sice důležité, ale často způsobuje ženám potíže a bývá doporučováno gynekology jen v odůvodněných případech.

 

Výživa v těhotenství a po porodu je zásadní pro matku i dítě. Dejte si v tomto období obzvlášť záležet, co jíte, a podpořte svou snahu i vitamíny pro těhotné. Vy a vaše dítě za to jistě stojíte.

 

2018.03.28 | Martina Limbergová | přečteno: 30049x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: žena těhotenství kojení strava jídelníček doplňky stravy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak se budeme jmenovat?

V poslední době se rozmohl nový trend a to užívat jméno své manželky. ...
 
celý článek | Darina Adámková | 2014.01.20 | přečteno: 30151x

Jak v létě zaručeně zazáříte? Vsaďte na vaše vlasy

Ať už si vlasy barvíte, melírujete nebo zůstáváte u svého přírodního odstínu, základem péče o každý váš vlásek je vžd...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.05.25 | přečteno: 30053x

Jak ochladit sebe a svůj byt během letních veder

Ačkoliv se na horké letní počasí většina lidí těší, pokud se jim začne hromadit teplo uvnitř domu, dobrá nálada většinou...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.08.14 | přečteno: 30134x

Kokosový olej - univerzální exotický pomocník

Exotický rostlinný olej, který snadno využijete v kuchyni i v koupelně! Má nespočet příznivých účinků, jednoduché pou...
 
celý článek | Adela Rychtáriková | 2016.06.20 | přečteno: 30032x
 

Portál pro ženy