newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

JAK NÁS OVLIVŇUJE ÚPLNĚK?

 
JAK NÁS OVLIVŇUJE ÚPLNĚK?

Máte někdy pocit, že vaše nálady kolísají, jste podráždění nebo úzkostní a přitom k tomu nemáte žádný důvod? Nebo nemůžete usnout či máte živé a podivné sny? Příčin může být mnoho, ale možná patříte mezi tu skupinu lidí, které tímto způsobem ovlivňuje úplněk.

 

Co je to úplněk?

Úplněk je jedna z fází Měsíce objevující se přibližně jednou za 29, 53 dní neboli jednou za měsíc. Někdy, spíše vzácně, se může stát, že se úplněk objeví i dvakrát měsíčně.

Tento přírodní úkaz nastává v době, kdy se Země nachází mezi Sluncem a Měsícem. Ten nemá vlastní zdroj záření, svítí pouze odraženým slunečním světlem. Jak Měsíc obíhá kolem Země, vidíme postupně různé jeho části. A právě v úplňku vidíme celou osvětlenou část. V této fázi má Měsíc stáří 14, 8 dne a my pozorujeme ze Země po západu Slunce na obloze jasný bílý kotouč, který svým typickým způsobem osvětluje krajinu.

Jak na nás působí úplněk?

Zřejmě díky tomuto jasnému světlu se říká, že úplněk s sebou přináší magickou moc či energii, která ovlivňuje naše chování. Mluvíte-li s hasiči, záchranáři či policisty, mnoho z nich vám potvrdí, že během nocí oživlých úplňkem dochází častěji k násilí - hádkám, napadením, vraždám či sebevraždám.

Mimochodem anglické slovíčko lunatic (= šílenec, šílený, bláznivý) je odvozeno právě od slova luna (Měsíc) či lunace, což je vystřídání všech měsíčních fází. Souvisí to s odkazem na dočasné šílenství projevující se u lidí v důsledku změn na Měsíci. Ve středověku prý lidé věřili, že během fáze úplňku se někteří z nich přeměňují v upíry či vlkodlaky, tento jev je označován též jako transylvánský efekt. Víra v negativní vliv úplňku na lidské bytosti i zvířata však přetrvává dodnes.

Někteří prý pociťují podrážděnost, úzkost, neklid a kolísání nálady. Zvířata údajně neobvykle reagují, útočí a jsou agresivní, psi více štěkají nebo vyjí na Měsíc.

Ovlivňuje úplněk skutečně lidské chování?

Mnozí odborníci se shodují na tom, že souvislost mezi fází Měsíce a zvýšením kriminálních činů nebyla prokázána a jedná se pouze o shodu okolností. Naneštěstí některé novinové články navíc v touze po senzaci tyto mýty úmyslně přiživují.

Dále je úplněk také často zmiňován v souvislosti se spánkem. Někteří lidé jsou přesvědčení, že u nich během úplňku dochází k poruchám spánku, nespavosti či náměsíčnosti nebo mají divoké sny.

Některé studie naznačují jistý vliv na kvalitu našeho spánku během úplňku, nicméně vše je zatím v procesu výzkumu a jednoznačné výsledky nebyly dosud prokázány.

 

Pociťujete i vy vliv úplňku na vaše chování či je narušena kvalita vašeho spánku? Nebo zastáváte spíše názor, že vše je pouze v naší mysli a jedná se o mýtus? Tak či tak, pohled na bíle ozářený obrovský Měsíc na obloze nechává jen málokoho klidným a pravdou je, že během této noci nemusíme prožívat jen něco špatného: údajně je to také čas pro splnění tajných přání, vyznání lásky, usmiřování či početí dítěte.

 

2018.11.21 | Tereza Nechvílová | přečteno: 30227x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Měsíc fáze Měsíce úplněk účinky úplňku

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Cestou necestou aneb čím se letos vydáme na dovolenou?

Blíží se léto a s ním i plánování letní dovolené. Už máte představu, kam byste se tento rok chtěli vydat? A pokládáte si...
 
celý článek | Hana Grmelová | 2019.05.14 | přečteno: 30060x

Plevel na talíři

Máte zahrádku? Pokud ano, jistě se jako já potýkáte několikrát ročně s pleveli roztodivných forem. A přizne...
 
celý článek | Mgr. Martina Fabšičová | 2015.08.01 | přečteno: 30155x

Tanec je chemie! Nově vypsané taneční kurzy na jaro!

Vánoce jsou za dveřmi a většina tanečních škol už zeje prázdnotou. Proto je čas si dát pauzičku a odpočinout si. Ale ...
 
celý článek | Radka Lišková | 2012.12.22 | přečteno: 30146x

Společný orgazmus není nemožný, jen vyžaduje hodně trpělivosti

Díváte se na romantický film, kde právě vrcholí milostná scéna. Ti dva se poznali před několika dny, možná dokonce ho...
 
celý článek | Lea Kubová | 2016.02.16 | přečteno: 30064x
 

Portál pro ženy