reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Máte v kuchyni myš? Vyžeňte nezvaného hosta pryč!

 
celý článek | Lea Kubová | přečteno: 30290x 2022.08.10

kam s ním?

 
celý článek | Lenka Mašlaňová | přečteno: 30173x 2013.03.18

Konec zimy patří orchidejím

 
celý článek | Klára Hrdá | přečteno: 30081x 2015.03.07

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Jak na chrápání? Oddělenými ložnicemi

 
Jak na chrápání? Oddělenými ložnicemi

Chrápání se dá vydržet nějakou dobu, ale časem stejně vede k problémům. Kvalitní spánek je totiž základem naší spokojenosti. Spát každý v jiném pokoji může v tomto případě být tedy to nejlepší, co pro svůj dobrý vztah s partnerem uděláme.

 

 

Nedávno jsme byli na návštěvě u vzdálených příbuzných, které jsem vlastně viděla podruhé v životě. Ukazovali nám svůj dům a tetička mi jen tak mimochodem ukázala i svoji ložnici a vedle strýčkovu. Zarazilo mě to a hned mi prolítlo hlavou, že u nich asi není všechno v pořádku. Jak se ale na něco takového taktně zeptat někoho, koho ani neznáte? Nebo raději mlčet a nechat to bez komentáře? „Asi máte každý rád svoje soukromí, že?“ vypadlo ze mě po chvíli s rozpačitým úsměvem na tváři. „Ani ne, ale manžel děsně chrápe,“ odpověděla nenuceně tetička a dál mě prováděla domem. No jasně, vždyť ono to může mít úplně jiný praktický význam. Že mě to nenapadlo hned.

Oddělené ložnice nemusí vždy znamenat problémy ve vztahu vedoucí k brzkému rozvodu. Naopak můžou v některých případech vztah zachránit. Jako u těchto mých příbuzných. „Já bych se s ním snad kvůli tomu jeho chrápání jednou rozvedla,“ pošeptala mi teta později v kuchyni, když jsme spolu připravovaly kávu, a vesele na mě mrkla. Nejspíš si předtím všimla mých rozpaků.

Každý člověk se potřebuje pořádně vyspat. Díky spánku nabereme síly na další den a naše tělo i mysl se zregeneruje. Ovšem to jde těžko, když nejdříve nemůžeme usnout a poté, co se nám to konečně podaří, jsme stejně každou chvíli vzhůru kvůli hlasitým projevům naší drahé polovičky. Mlaskání funguje jenom na chvilku a je otravné. Dloubání a třepání s dotyčným, dokud se neprobudí, zaručí nevyspání a špatnou náladu oběma. Můžete zkusit donutit chrápajícího změnit své zvyklosti při spánku a naučit ho spávat na boku. Jenže toto také nemá valné účinky, protože člověk během spánku až 45x změní polohu, aniž by si to vůbec uvědomoval. Takže váš drahý na boku sice usne, ale za chvíli už stejně bude zase ležet na zádech, jak je zvyklý. Někteří lidé doporučují i takové trochu drastické metody, jak spaní na zádech, a tím pádem i chrápání, zabránit. Ale upřímně si nedokážu představit, že by s nimi někdo dobrovolně souhlasil. Vy byste si snad nechali zašít do pyžama dřevěné kuličky nebo kartáč, aby vás každé otočení na záda pořádně zabolelo? Ještě kurióznější, ale jednodušší na provedení, je nápad obléci postiženému podprsenku košíčky dozadu a ty vycpat tenisovými míčky. Obávám se, že by se takto ale nevyspal ani jeden z páru. Zatímco dotyčného by to zřejmě rozčilovalo, druhý by se smál až do rána:)

Proti chrápání se dají pořídit i docela účinné přípravky v lékárně. Existují například kapičky do nosu či do úst, které zabraňují otoku sliznice a tím omezují chrápání. Bohužel ale nefungují na všechny. Chrápání může mít totiž několik příčin. Pokud je potom chrápání opravdu silné, dobré je zajít k lékaři, který zjistí příčinu a navrhne řešení. V některých případech je nutná i operace. Ono totiž chrápání nemusí být jen takový neškodný problém. Může mít vážné příčiny i následky vedoucí až k poruchám srdečního rytmu a riziku infarktu, takže by se nemělo podceňovat jako něco běžného a normálního.

Pokud ale nepomáhá nic, nezbývá vám, než se s chrápajícím spolunocležníkem smířit. On to nedělá schválně, aby vás naštval. Je v tom nevinně stejně jako vy. Můžete ještě vyzkoušet třeba špunty do uší, pokud je snesete. Ale pokud vám to prostory doma dovolí, nejlepším řešením jsou právě ty oddělené ložnice. Kromě klidného spánku vám do vztahu mohou vnést i nové impulzy. Budete spolu trávit čas v posteli, protože oba zrovna chcete a o to víc se na sebe možná budete těšit. Ze zvědavých pohledů návštěv si nic nedělejte. Vaše rozhodnutí pro toto řešení nesvědčí o problémech, ale o pevnosti a zralosti vašeho vztahu, když jste se odhodlali k takovému kroku.

A ještě jedno pozitivum oddělených ložnic na závěr. Konečně si můžete nějaké místo zařídit jen podle svých představ a nebrat na nikoho ohledy. Ať už si tedy pokoj žena vyzdobí růžovou barvou po vzoru pokojíčků pro panenky, nebo si muž přes celou stěnu vystaví vitrínu s angličáky, je to jen jejich věc. No řekněte, netoužíte snad alespoň někdy po takovém svém malém království?

 

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

2013.07.17 | Martina Limbergová | přečteno: 30041x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: spánek zdraví vztahy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak zajistit dětem dostatečný přísun vitamínů a minerálů?

Vitamíny a minerály jsou látky naprosto nezbytné pro správné fungování našeho těla. Chybí-li organizmu jakýkoliv potřebn...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2017.09.29 | přečteno: 30098x

Sedmero rad pro bylinkovou zahrádku za oknem

Toužíte mít čerstvé bylinky pořád po ruce, ale nevlastníte zahradu, kde by se daly úspěšně pěstovat? Nevadí. Voňavým ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.22 | přečteno: 30138x

Po stopách stoleté dámy aneb Naše země 1918 – 2018

Soutěž byla ukončena, děkujeme všem za účast. Výhercům Anetě M., Jaromírovi K. a Petrovi Ž. gratulujeme a přejeme příjem...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.04.03 | přečteno: 30134x

Už máte novou zimní bundu a boty?

Máte už pořízenou výbavu na zimu, nebo se teprve poohlížíte po nové zimní bundě, dámském kabátu a zimních botách? Pak...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.11.23 | přečteno: 30143x
 

Portál pro ženy