newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Ivana (49 let): Chtěla bych opustit manžela, ale bojím se, že si něco udělá

 
Ivana (49 let): Chtěla bych opustit manžela, ale bojím se, že si něco udělá

Jsem vdaná téměř 30 let a za manžela mám žárlivce a manipulátora. Ve svém životě se už jenom trápím, ale nemohu najít odvahu a od manžela odejít. Mám dvě dospělé dcery. Je to trochu složité, možná by mi pomohla nějaká rada nebo pošťouchnutí nebo něco… Manžel je chorobně žárlivý, hraje na automatech, chodí do hospody. Jeho stálé žárlivé scény mě strašně ponižují a mé sebevědomí je na nule. Stálé urážení a ponižování ze mě udělalo šedou myš, která si nevěří. Citově mě vydírá, vyhrožuje, že když ho opustím, něco si udělá, že sní nějaké prášky, že prý ho doženu k tomu, aby šel za svým bratrem, který je již 3 roky po smrti. Nespím, stále brečím a jsem nešťastná, jak se z toho všeho dostat.  

 

 

Milá Ivano,

děkuji za Váš příběh. Žen v podobné situaci, jako jste Vy, je mnoho. Pravda je, že čím je člověk starší, tím méně má odvahy začít nový život. Mnohdy raději zůstává ve špatném vztahu, protože je to to, co zná, zatímco změna vyžaduje vystavit se riziku nejistoty, co se bude dít. Proto velké množství žen setrvává v manželství podobné tomu Vašemu. Vědí, že přijde hádka, scény a ponižování, ale to už za ta léta znají. Odejít znamená mnohdy neúměrně vysokou zátěž.

V první řadě byste si tedy měla opravdu dobře promyslet, zda Vy sama zvládnete tu velkou změnu a dokážete odejít.

Ovšem co je podstatné, to jsou výhrůžky Vašeho manžela. Váš strach a pocit viny, které Vám možná brání v odchodu, i když už jste se pro něj rozhodla. Pracovala jsem s alkoholiky a věřte, že jejich výhružky sebedestrukcí jsou přítomny minimálně v polovině případů, ale realita dokončené sebevraždy se blíží nule. To, co popisujete, je klasický scénář. Vydírání a manipulace všemi okolo a neschopnost chovat se jako dospělý člověk.

A i kdyby se přeci jen něco stalo, Vy nikdy neponesete vinu za to, co Váš partner udělá nebo neudělá. Ačkoli se chová jako dítě, je to dospělý člověk, který je sám plně zodpovědný za svůj život a své činy. Nikdy neplatí, že někdo někoho k něčemu dožene... nikdy člověka nikdo k ničemu nedožene. Lidé dokázali překonat mnohem horší situace, než je odchod partnerky, a vždy bylo jejich rozhodnutím, zda se chtějí znovu postavit a jít dál nebo ne.

To bych moc ráda, kdybyste si z našeho rozhovoru odnesla... Nikdo nechceme ubližovat druhým, ale také jsme zodpovědní za to, abychom nenechali zničit sebe. Na to, prosím, vždy pamatujte. Jste stále maminka svých dcer a maminka, ze které vyprchala všechna životní síla a radost kvůli manipulativnímu tyranovi, ta jim moc ku prospěchu nebude.

Ze srdce Vám přeji nový a skvělý začátek.

JB

 

Máte nějaký dotaz nebo problém, se kterým si nevíte rady? Napište na e-mailovou adresu jana.b@portalprozeny.cz naší psycholožce Janě Brandtlové.

 

2021.05.13 | Jana Brandtlová | přečteno: 30206x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: manžel vztah manipulátor vydírání ponižování výhrůžky manipulace alkoholik rozvod

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Poznáte jednotlivé kusy skleniček? Aneb z čeho pít u stolu

Víte, jak podávat nápoje u stolu? Do čeho nalít který nápoj a kam přesně postavit sklenice? Vysvětlíme vám to nejdůle...
 
celý článek | Admin | 2015.09.01 | přečteno: 30194x

Zacyklená

Jsem extrovert. Se vším všudy. Nedělá mi problém dát se s někým do řeči – naopak – většinou mě to tě...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.06.13 | přečteno: 30123x

Typy bonusů v online kasinech

Adrenalin, napětí, euforie z výhry, odreagování od stresu všedního dne. To vše nabízí online kasina, ve kterých si můžet...
 
celý článek | Admin | 2022.12.02 | přečteno: 30205x

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí m...
 
celý článek | Nina Albertová | 2024.04.11 | přečteno: 129x
 

Portál pro ženy