newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Hledáte zdravé cukroví na Vánoce? Vyzkoušejte recepty z vánoční paleo kuchařky

 
Hledáte zdravé cukroví na Vánoce? Vyzkoušejte recepty z vánoční paleo kuchařky

Rok se pomalu blíží ke konci a s tím nastává i čas vánočních příprav, ke kterým patří pečení cukroví. Jistě máte své oblíbené recepty, k nimž se každý rok vracíte. Co to ale letos zkusit i jinak? Vyzkoušejte recepty na paleo vánoční cukroví tradičních a méně tradičních druhů, které jsou zdravou variantou svátečního mlsání.

 

Paleo vánoční kuchařka

K Vánocům cukroví neodmyslitelně patří a jen málokdo z nás si dokáže sváteční stůl bez talířku sladkých dobrot představit. Jde to ale i zdravěji, bez spousty rafinovaného cukru, bez lepku a laktózy.

Přesvědčí vás o tom i paleo vánoční kuchařka Vánoční ne(cukroví). Její autorka Anna Keclíková se zdravému stravování a životnímu stylu věnuje dlouhodobě a všechny recepty má sama vyzkoušené a ověřené. V této zdravé vánoční e-kuchařce najdete 16 receptů na klasické i méně tradiční cukroví.

Všechny druhy cukroví, které v kuchařce najdete, odpovídají zásadám paleo stravování, jsou tedy ze skutečných potravin. Suroviny na ně seženete v běžných obchodech nebo prodejnách zdravé výživy a příprava také není nijak složitá. Vyzkoušet můžete třeba vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, marokánky, datlové a brusinkové kuličky, perníčky, pracny, vosí hnízda nebo zázvorové sušenky. 

 

Na ukázku vám přinášíme recept na výborné ořechové řezy.

NEPEČENÉ OŘECHOVÉ ŘEZY

Suroviny:

  •  2 hrnky ořechů (například mandlí, para ořechů či směsi ořechů, nebo tygřích ořechů při AIP eliminaci)
  •  6 lžic (cca 30 g) strouhaného kokosu
  •  2 lžíce kokosového oleje
  •  2 lžíce javorového sirupu
  •  1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo špetka mleté vanilky
  •  1 vrchovatá lžíce (cca 30 g) rybízové marmelády bez cukru
  •  1-2 lžíce strouhaného kokosu na posypání

 

Postup:

  1. Ořechy nasekáme v sekáčku najemno.

  2. Přidáme strouhaný kokos, kokosový olej, javorový sirup a vanilkový extrakt a vše smícháme dohromady, abychom vytvořili těsto.

  3. Připravíme si formu, kterou vyložíme potravinovou fólií. Já používám na uvedené množství formu 16x17 cm. Doporučuji ideálně plastovou krabičku nebo jinou měkkou formu, aby vám šly řezy lépe vyndat.

  4. Do formy přendáme těsto a rovnoměrně ho rozprostřeme a upěchujeme.

  5. Na těsto namažeme rybízovou marmeládu, stačí jen tenká vrstva.

  6. Nakonec posypeme strouhaným kokosem a necháme vychladnout v lednici.

  7. Hotové vychladnuté řezy nakrájíme na kostičky a skladujeme v lednici.

A proč právě paleo strava?

Principem paleo stravování je návrat k přírodním potravinám, tedy k těm, které nebyly uměle vyšlechtěné a průmyslově zpracované. Naši dávní předci v pravěku se stravovali tím, co ulovili nebo posbírali v přírodě. Tehdy ještě neprovozovali zemědělství a už vůbec neznali žádné rafinované potraviny a různá aditiva, kterých je naše dnešní běžná strava plná. A podle výzkumů DNA se naše těla, a tím i zažívání, od těch dob příliš nezměnila. Proto našemu zdraví i psychické pohodě prospěje návrat k těmto stravovacím návykům.

Samozřejmě to neznamená, že bychom se měli místo pohodlného nákupu v supermarketu vrátit k oštěpům a vyrazit na lov, nebo se po práci v lese pídit po jedlých bobulích. Stačí vyřadit některé potraviny a naopak jiných zařadit do svého jídelníčku o hodně víc.

Základem paleo stravy jsou kvalitní živočišné bílkoviny, tedy různé druhy masa, ryb a mořských plodů, vejce, zelenina, ovoce, semínka a ořechy. Naopak vzdát byste se měli obilovin a produktů z nich, luštěnin, mléčných výrobků a všech upravených a průmyslově zpracovaných potravin.

 

Změna návyků vede ke zdravějšímu životu

Paleo strava má velmi racionální základ. Nejde jen o jednu z mnoha dalších nových diet, ale způsob stravování, který je známý už od 70. let minulého století. Věnovalo se jí za tu dobu mnoho vědeckých studií a mimo jiné se shodly na tom, že paleo strava je dobrou prevencí proti civilizačním nemocem a dokonce také pomocníkem v léčbě různých onemocněních.

Patří sem třeba kožní problémy, kardiovaskulární onemocnění, psychické nemoci, cukrovka nebo jiná metabolická onemocnění, ale může pomoci i s neplodností nebo poruchou pozornosti ADHD. A samozřejmě taková úprava jídelníčku bude mít velký efekt i při hubnutí.

Možná vás trochu děsí složitost takové velké změny jídelníčku. Přece jen to bude chtít ze začátku více přemýšlet při plánování jídel a při nákupech. Na internetu ale najdete spoustu receptů z různých surovin a k dostání jsou i paleo kuchařky v knihkupectvích, pokud máte raději tištěnou knihu.

A řešení se najde, i když nemáte chuť věnovat svému jídelníčku příliš času, ale přesto chcete změnit své stravovací návyky. Můžete si objednat krabičky s připravenými porcemi jídla splňujícími principy paleo stravy, tedy omezujícími průmyslově zpracované potravin.

Například chutné a zdravé krabičkové diety od Nutric bistro nabízí Whole30 nebo LowCarb a další zdravé stravování, ze kterých si vyberete tu správnou variantu podle svých potřeb. Jakmile si na novou stravu zvyknete, uvidíte, že to není tak složité a zvládnete ji i sami.

 

2021.11.18 | Martina Limbergová | přečteno: 30310x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: Vánoce cukroví pečení recepty vánoční paleo kuchařka paleo strava paleo dieta

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tajemství krásné a mladé pleti odhaluje finská sauna

Mladistvě vypadající pleť bez vrásek je snem každé ženy. Málokterá však tuší, že kromě různých kosmetických přípravků, s...
 
celý článek | Lea Kubová | 2020.09.08 | přečteno: 30133x

TIPY NA VÁNOČNÍ DÁRKY PRO NĚJ

Stále nevíte, co nadělit k Vánocům mužské části rodiny a přátel? Připravili jsme pro vás pár skvělých tipů na dárky, kte...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.12.11 | přečteno: 30282x

Netradiční využití ústní vody

Ústní voda je skvělý přípravek, který vás dokáže zbavit nepříjemného zápachu z úst a dokonale očistit vaše zuby od veške...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.07.17 | přečteno: 30163x

Vlastní kryt na mobil – originální dárek pro všechny mobilní nadšence

Hledáte originální dárek, se kterým nešlápnete vedle? Nebo chcete udělat radost sami sobě? Ať tak či tak, vsaďte na vlas...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.12.05 | přečteno: 30086x
 

Portál pro ženy