newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Funkční oblečení něco stojí, nezničte ho zbytečně nesprávným praním

 
Funkční oblečení něco stojí, nezničte ho zbytečně nesprávným praním

Ať už se chystáme běžet maraton, nebo jdeme na obyčejnou procházku, při zvýšení fyzické aktivity vyžadujeme od oblečení jediné. Potřebujeme, aby rychle odvedlo pot a zároveň udrželo tělo v suchu. Pokud ale nechceme přijít o jedinečné vlastnosti termoprádla, musíme o něj správně pečovat. Jak?

 

Prát v pračce můžete, ale šetrně a jen do určité teploty

Funkční oblečení sice můžete prát v pračce, ideální je ale zvolit šetrný program, který vlákna ochrání a nebudou vystavena zbytečným otáčkám navíc. Nezapomeňte ho také obrátit na rub, ať nedojde k zatržení. Pokud se o své stylové sportovní kousky opravdu bojíte, perte je v ruce. Nechte je chvilku odmočit, šetrně promněte v čisticím prostředku, vyždímejte, propláchněte čistou vodou a znovu vyždímejte. Vždy je ale dobré zkontrolovat cedulku a starat se o konkrétní kus oblečení podle instrukcí výrobce.

 

 

Velkým hitem je prádlo z Merino vlny, díky kterému si nemusíte lámat hlavu s každodenním praním. Vlákno z tohoto materiálu je antibakteriální, neváže na sebe pachy, a proto je ideálním společníkem i na několikadenní výletování či aktivity. Oblečení vždy akorát důkladně vyvětrejte nebo rychle přemáchněte ve vlažné vodě. Ale pozor! Při praní vynechte ždímání. Jemná tkanina by se mohla snadno přetrhat.

 

Funkční oblečení perte v teplotách maximálně do 40 °C, ať se materiál nesrazí, neplstnatí a nedojde k jeho nevratnému poškození.

Od aviváže ruce pryč

Klasický prací prášek nechte na poličce a použijte speciální prostředky určené pro praní funkčního oblečení. Složení běžných prášků vašim kouskům neprospěje. Často obsahují změkčovadla nebo rozjasňovače, které tkaninu poškozují, a mohou zbytečně snížit funkčnost produktu.

 

Berete do ruky aviváž? Tak ji zase rychle zahoďte. Znehodnocuje termoizolační vlastnosti vlákna. Jinými slovy ucpe póry na oblečení, skrz které odchází vlhkost pryč od pokožky. Z termoprádla se tak v sekundě stane běžné oblečení a celá investice do kvalitních funkčních kousků může přijít vniveč.

 

 

Sušičku nechte vypnutou, pokud nechcete, aby se vaše prádlo srazilo o několik velikostí. Dejte ho raději na vzduch. Díky svému speciálnímu materiálu uschne velmi rychle.

 

Nezáleží na tom, jestli vyrážíte běhat v termo triku, oblékáte softshellové kalhoty na lyžovačku nebo outdoorové kalhoty na túru. Pokud si tyto základní zásady vezmete srdci, jakékoliv funkční oblečení vám vydrží opravdu dlouho.

 

 

2020.02.24 | Martina Limbergová | přečteno: 30211x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: móda oblečení funkční oblečení funkční prádlo jak prát

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Tma a příjemné klima v podkroví? Pomohou rolety do střešních oken

Podkrovní pokoje jsou skvělým využitím prostoru, kde bývá při dobře zvolených střešních oknech i hodně denního světla. C...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.01.07 | přečteno: 30201x

Jaro ve znamení stylové a pohodlné módy

  Krásné jarní počasí přímo vybízí k dlouhým procházkám a rodinným výletům, stejně tak jako k pobytu v ...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.04.02 | přečteno: 30137x

Seznamte se, Hip hop dancing

Víte, co všechno zahrnuje pojem hip hop dancing? Nedá se to shrnout v jednom jediném článku krátce a stručně, ale pro...
 
celý článek | Radka Lišková | 2012.12.16 | přečteno: 30194x

Jak vybrat správný cestovní kufr

Pokud už se nemůžete dočkat svojí vytoužené dovolené, jedete na služební cestu či víkendový pobyt, potřebujete na ces...
 
celý článek | Admin | 2017.01.25 | přečteno: 30141x
 

Portál pro ženy