newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Dětský pokoj podle Feng – shui

 
Dětský pokoj podle Feng – shui

Dětský pokoj je místnost s kombinovanou funkcí. Patří nejen k bujarým dětským hrám a kreativnímu řádění vašich ratolestí, je to také místo klidného dětského snění. Ale díky feng – shui je možné skloubit i tyto protichůdné aktivity a vytvořit i z dětského pokoje harmonickou oázu. 

 

 

Ideální orientace dětského pokoje je na jihovýchodě nebo západě, zde bude zaručen dostatek slunečního svitu. Energie a kreativita je zde podporována, ale jen vhodnou měrou. Východní poloha může rušit spánek, převládá zde totiž vzrušující nálada aktivizující energii čchi. Což může vést k vyšší neposednosti. Ale pokud není nazbyt, lze energii čchi utlumit, třeba kobercem nebo nástěnnými lampami svítícími ke stropu.

Pokud se o jeden pokoj dělí více dětí, je nutné zajistit, aby každé dítě mělo alespoň kout jen pro sebe a nejlépe, aby byl vybaven a řešen podle jeho představ. Protože samo nejlépe ví, co mu vyhovuje a v čem se cítí příjemně.  Takže se nebojte pokoj přepůlit barevně i stylově, podle toho co se vašim dětem líbí nejvíce. Malý kosmonaut i princezna jdou skloubit, stačí mít jen otevřenou mysl a naslouchat přáním vašich dětí.

I v dětském pokoji se vyhněte ostrým rohům, nejen kvůli bezpečnosti, ale také kvůli tvorbě negativní šárové energie. Vhodná je modrá barva, která má uklidňující účinky. Ač jsou dětské kolotoče nad postýlkami oblíbené, z pohledu feng-shui jsou zcela nevhodné. Stejně jako u předchozího článku věnovanému ložnici, předměty visící nad hlavou působí tísnivě. Pokud se veselých kolotočů nechcete vzdát, využívejte je jen, dokud dítě neusne, pak je odstraňte, ať má váš drahoušek bezstarostný spánek.

Ač se to může zdát podivné, do dětského pokoje nepatří ani rostliny. Děti se o ně neumí postarat a co je horšího než seschlá květina. A rozhodně ani žádná elektronika, typu počítačů a televizorů. Něco jiného je to u studentských pokojů, kde to asi už své ratolesti nevysvětlíte. Zde je vhodné volit umístění do skříní, kdy při nečinnosti může být elektronika uschována a vy tak minimalizujete škody.

Děti je třeba vést k čistotnosti a pořádkumilovnosti. Feng-shui nesnáší nepořádek! Děti by měli být zvyklé si večer, po hraní, pokoj sami uklidit. Pokud je to ještě nad jejich síly, je to na vás, ale co je lepší než zařadit úklid pokoje mezi dětské hry.

Na noc by měli být dveře do dětského pokoje zavřené a okno zatažené žaluziemi, roletami či závěsy, tak aby během noci neunikala energie čchi z pokoje. A také kvůli klidnějšímu spaní, které nemusí být rušeno pocitem nebezpečí z přístupnosti pokoje.

Klidnou a harmonickou atmosféru dětského pokoje docílíte veselými obrázky, měkkým kobercem a jemnými barvami. Zářivé barvy podporující kreativitu si ponechte na okolí stolu či hracího koutku.

Univerzální návod na ideální dětský pokoj neexistuje, je to jedna z nejindividuálnějších místností. A v nejlepším případě by měl být podle představ dítěte, které se s věkem mění stejně, jak se musí měnit i jeho pokoj. Zde více než kde jinde platí, že pokoj je odrazem vašeho dítěte, ne vás!

 

 

 

Foto: Freedigitalphotos.net: “Plastic Building Blocks” by nenovbrothers; “Little Asian Girl In Home” by Witthaya Phonsawat; “Baby Girl And Her Mother Playing At Home” by nenetus.

2015.10.25 | Katka Mikulášková | přečteno: 30093x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: dětský pokoj děti hry feng-shui bydlení pro ženy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak si vybrat ty nejlepší běžecké legíny?

Každý vášnivý běžec by měl vlastnit kvalitní běžecké legíny. Pokud je ještě nemáte, v našem článku vám poradíme, čeho&nb...
 
celý článek | Lea Kubová | 2023.11.15 | přečteno: 508x

Body And Mind na vlastní kůži

Nedávno konečně zaznělo budovami škol poslední zvonění před prázdninami, což znamenalo jediné. Dva měsíce klidu a sbí...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2014.07.03 | přečteno: 30024x

Rozchod zvládnutý na jedničku

Během života projde většina z nás více partnerskými vztahy. Období zamilovanosti, kratší či delší vztah trvající někdy i...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.10.05 | přečteno: 30153x

Barvení vajíček v cibulových slupkách - klasika, která se nikdy neomrzí

Velikonoce nejsou jen svátky jara, ale také obdobím krásných tradic a obyčejů. Jedním z těch nejznámějších je barvení...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2016.03.25 | přečteno: 32241x
 

Portál pro ženy