newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Čtení nad zlato

 
Čtení nad zlato

Jste zarytí knihomolové nebo se četbě spíš vyhýbáte? Nebo jste nárazoví čtenáři, kteří jeden měsíc přečtou tři knihy a následně půl roku ani stránku? Vymýtí nové druhy zábavy kouzlo literatury?

 

Pamatujete si na knížky, s nimiž máte spojené dětství? Ať už to byly Děti z Bullerbynu nebo dobrodružná Správná pětka, trocha sentimentu nás při vzpomínce na ně nemine. Horší už je to bohužel s povinnou literaturou ve škole. To je patrně nejlepší způsob, jak dospívajícímu tvorovi s tisíci zájmy četbu dokonale znechutit. Ještěže existují různé výtahy z knížek, které kolují na internetu a nenechají ubohého adolescenta ve štychu. S trochou rizika lze využít i filmové adaptace vysoké literatury, která je záhadným způsobem povýšena nad jiná literární díla. Poctivější studenti se vrhnou na rychločtení, přičemž často s časovou dotací týden na knížku si ji nemohou náležitě vychutnat a hltají písmenka jak na běžícím páse bez špetky užitku.

V dospělosti naopak často knihy vyhledáváme. Máme je spojeny s chvílemi klidu a pohody, kávou a pohodlným křeslem, případně konečně jen pro sebe uloupeným časem před spaním. Utíkáme do světa fantazie a necháváme stranou problémy, s nimiž se právě potýkáme. Není náhodou, že preferujeme beletrii nad odbornou četbou a pokud zrovna nehltáme knížku plnou rad jak zhubnout, omládnout a sbalit chlapa, nahlížíme pod pokličku imaginárních životů postav, kterým autoři vdechli na stránkách život.

Je jedno, zda čteme detektivky, erotickou literaturu nebo společenské romány. Literární svět, který zde byl vytvořen a začíná a končí v naší obrazotvornosti, patří pouze nám. Čtení se tak stává vysoce intimní záležitostí. Do tohoto světa nahlížíme v dané chvíli pouze my a ztotožňujeme se v rozmezí otevření a zavření knihy s některou z postav.  Je nezpochybnitelným faktem, že se nenajdou dva lidé, kteří by obsah knihy vnímali naprosto totožně, vše závisí na našich zkušenostech a schopnosti imaginace.

Přestože jsou v současné době velmi populární čtečky, do nichž se vejde hned celá knihovna, stále existuje velké množství nás, kteří nedáme dopustit na papírovou podobu knih. I když je pravda, že některé z nich svým formátem a počtem stran nejsou zcela ideální do kabelky a nemohou nám tak zpříjemnit cestování jako jejich útlejší kolegové. Ty si proto necháváme spíše na doma.

Čtete pouze jednu knihu od začátku do konce nebo máte rozečteno více knih najednou? Mám raději první variantu, ale je asi fakt, že více rozečtených příběhů dává na výběr vstup do několika různých světů, dle nálady a okolností. Kolik stránek potřebujete průměrně přečíst, než se rozhodnete, že přečtete celou knížku? Líbí se vám barvité popisy prostředí a atmosféry, v níž se vše odehrává nebo přeskakujete rovnou k přímé řeči a dynamičtějším pasážím? Existují tisíce otázek, nad nimiž se můžeme v souvislosti s literaturou zamýšlet. Ale o tom zase někdy jindy, teď si jdu číst.

 

Image courtesy by Stock Image at FreeDigitalPhotos.net

2014.10.28 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30073x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: volný čas; knihy; zájmy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zdánlivě bezvýznamné zlozvyky. Pozor na ně, škodí vám

Zdánlivě bezvýznamné, drobné zlozvyky, o kterých ani nevíme. Ty že nám mohou škodit? Je to tak. Zkuste si začít všímat t...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2020.12.03 | přečteno: 30070x

Zrodila se francouzská elegance

Dior i Louis Vuitton jsou pilíři francouzké módy, avšak počátek toho všeho zařídil Francouz Thierry Hermés. Kdyby teh...
 
celý článek | Darina Adámková | 2013.06.28 | přečteno: 30108x

Počítačová tyranie

Také pracujete v kanceláři a prosedíte denně hodiny a hodiny u počítače? Vaše děti se nemohou odtrhnout od počít...
 
celý článek | Mgr. Martina Fabšičová | 2015.10.15 | přečteno: 30033x

Proč se vyplatí nechat si vyrobit kuchyň na míru?

Zařizujete zbrusu novou kuchyň nebo rekonstruujete tu starou? Pak vám jistě leží v hlavě otázka, zda zvolit levnější ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.12.06 | přečteno: 30061x
 

Portál pro ženy