newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Čokoládové pokušení

 
Čokoládové pokušení

Když jsme smutní, sáhneme často po čokoládě. Ti s pevnější vůlí si vystačí s pár čtverečky, my ostatní se snažíme nakupovat menší balení, neboť je nám jasné, že padne celá tabulka. Když chceme někoho potěšit, koupíme mu bonboniéru plnou malinkých čokoládových bonbónů. Ani ta nemá moc vysokou životnost.

 

Čokoláda je vyráběna z kakaových bobů. Všichni jsme už někdy ochutnali samotné kakao bez příměsí. Je poměrně hořké a i když se najdou šťastlivci, kteří mají rádi hořkou čokoládu, většina z nás musí sáhnout po méně zdravé, mléčné čokoládě. Ale čas od času trocha sladkého hřešení neuškodí.

Historie čokolády sahá do doby Mayů a Aztéků, původních obyvatel amerického kontinentu před vpádem evropských objevitelů. Španělští kolonizátoři ji pak představili Evropanům a bylo vymalováno. Dnes značné procento žen s úsměvem na rtech přiznává jistou míru závislosti na této kakaové sladkosti.

Pokud chceme přece jen trochu pamatovat na své zdraví, uplatňujme jednoduché pravidlo: čím míň ingrediencí je v čokoládě obsaženo, tím líp. Pozitivní je, že dle nejnovějších výzkumů čokoláda prospívá zdraví fyzickému i psychickému. Je ale povolen jen jeden kus denně, velký asi jako kreditní karta z kvalitní čokolády, tzn. s vyšším procentem kakaa, tzn. hořké. Což už pro některé z nás tak pozitivní informace není.

Nicméně ani kousek mléčné čokolády nám nijak neublíží, jen je opravdu nutné udržet rozumnou míru v množství. Sladká čokoláda rozplývající se pomalu na jazyku vysílá do mozku signál, že jsme spokojeni a plní pozitivní energie, takže pokud máme splín, je čokoláda skvělá první pomoc.

Čokoláda nemusí být nutně konzumována ve formě pevných tabulek. Skvělá je i jako horký nápoj, tedy v případě, že se jedná o šálek pořádně husté a krémové čokolády a ne ředěný patok, který je bohužel tak často v různých kavárnách k dostání.

Někteří odvážlivci si dopřávají čokoládovou lázeň, která by měla mít uklidňující účinky a uvolnit přebytečné napětí těla i mysli. Z čokoládové koupele by tak měla vycházet úplně jiná osoba než ta, která do ní vstupovala. Měla by být uvolněná, usměvavá a mít dokonale hebkou pokožku. No a nám ostatním zbývají sprchové gely s čokoládovou vůní, které mají mít taktéž antidepresivní účinky.  V kosmetice se také používají čokoládové pleťové masky pro hydrataci suché pleti. Čokoládové masáže zase slibují odstranění celulitidy.

Nic však nepřekoná oblibu v konzumaci této pochutiny. Tisíc lidí, tisíc chutí, ale čokoláda chutná všem.

 

Image courtesy by Stock Image at FreeDigitalPhotos.net

2014.12.19 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30119x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: jídlo sladkosti psychika

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Originální zvířecí trička přinesou radost a dobrou náladu

Milujete kočky nebo psy? Cítíte se dnes ráno jako šelma nebo byste nejraději prospali celý den jako netopýr? Ukažte t...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.08.29 | přečteno: 30098x

VČELÍ ZÁZRAK ZVANÝ PROPOLIS

Propolis pochází ze spojení dvou řeckých slov – pro (před) a polis (město). Včely chrání své město, tj. svůj úl před nez...
 
celý článek | Kateřina Lulková | 2018.11.22 | přečteno: 30227x

Náramek nebo náhrdelník? Módní doplňky, které vás osloví

Je třeba si to přiznat, mnoho z nás má v oblibě značkové zboží. Ostatně jména jsou často tím, co prodává. Vidět tak za p...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.04.23 | přečteno: 30100x

Babo, raď

Občas všichni procházíme životními eskapádami, jimž bychom se raději obloukem vyhnuli. Chvílemi už si nevíme rady a o...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.02.26 | přečteno: 30086x
 

Portál pro ženy