newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Co je blockchain a v čem spočívá jeho výjimečnost? A mohl by skutečně od základu proměnit fungování naší současné společnosti?

 
Co je blockchain a v čem spočívá jeho výjimečnost? A mohl by skutečně od základu proměnit fungování naší současné společnosti?

Co je blockchain a v čem tkví jeho potenciál, v tom mají zcela jasno zřejmě jen skuteční kryptoměnoví nadšenci. Většina ostatních o něm ví spíše jen málo, případně vůbec nic. Pokud snad máte o blockchainu rovněž jen mlhavé představy, pokusíme se vám dnes co nejjednodušším a nejsrozumitelnějším způsobem vysvětlit podstatu tohoto pojmu a povíme si něco i tom, zda a případně jak by mohl do budoucna pozměnit fungování našeho světa.

 

Čím je blockchain natolik ojedinělý?

Zjednodušeně řečeno jde o technologii. Je to druh decentralizované distribuované databáze, v níž je uchováván stále se rozrůstající řetězec chronologických záznamů navzájem propojených kryptograficky zabezpečenými (zašifrovanými) uzly. Záznamy jsou uchovány navždy, nelze je dodatečně pozměnit a přístup k nim je veřejný.

Nebo ještě jednodušeji si lze blockchain představit jako online účetní knihu představovanou zcela ojedinělým druhem databáze. Výjimečnost spočívá právě v oné decentralizaci, která je zajištěna tak, že se celá tato databáze nalézá na ohromném množství počítačů rozesetých po celém světě, a že nemá žádnou centrální autoritu, žádného správce. Jeho vznik je svázán s nejznámější digitální měnou, tedy s bitcoinem a přestože bylo jeho využití od počátku spatřováno pouze v sektoru finančním, zdá se, že si brzy najde cestu i do dalších oblastí lidské činnosti. Ale o tom až později.

4 zásadní výhody této technologie

Blockchain je v porovnání se vším, s čím jsme se až doposud měli možnost setkávat, a to ať už v již zmiňovaném finančnictví nebo i jinde, něčím naprosto převratným. A co je podstatou jeho revolučního přínosu?

1) DECENTRALIZACE

- Není zde žádný centrální správce a fungování je zajištěno jen díky uživatelům tohoto systému.

2) BEZPEČNOST

- Nedochází zde k chybám způsobeným lidmi a to právě proto, že není nikým řízen a ovlivňován. Všechna data jsou zabezpečena šifrováním pomocí tzv. hashovacího algoritmu.

3) TRANSPARENTNOST

- Vše v databázi je snadno dohledatelné a zcela transparentní!

4) PRAVDIVOST

- Myšlena je zde pravdivost jednotlivých záznamů, které je takřka nemožné jakkoliv zfalšovat.

Jak může blockchain změnit náš život?

Zdaleka už nepůjde jen o spojení se světem virtuálních měn, i když i v něm bude stále nacházet příležitosti k uplatnění a to třeba jako v připravovaném projektu sociální sítě Facebook, která hodlá brzy zavést vlastní kryptoměnu.

Blockchain se nejpravděpodobněji prosadí ve vysoce automatizovaném řízení řady hierarchických procesů a rovněž v oblasti bezpečnosti. Podobně jako roboti postupně zastanou práci na mnoha dělnických pozicích, může blockchain zcela nahradit některé úředníky. Dá se rozhodně předpokládat, že nám to pomůže dosáhnout podstatně větší efektivity a také vyšší bezpečnosti. Přiložená tabulka vám napoví, kde konkrétně může najít využití.

3 příklady využití mimo svět financí

OBLAST VYUŽITÍ

VYLEPŠENÍ DÍKY BLOCKCHAINU

PŘEPRAVA ZBOŽÍ

Firmy Wall-Mart či Maersk už tuto technologii úspěšně využívají k dokonalejšímu sledování přepravovaných zásilek zboží.

OCHRANA IDENTITY

Digitální identita člověka fungující díky blockchainu nebude v porovnání se současným stavem tak snadno zcizitelná hackery.

KATASTR NEMOVITOSTÍ

Takto provedený zápis do katastru nikdo nevymaže, což pomůže zabránit podvodům s nemovitostmi. Sníží se navíc i celkové náklady na provoz takové databáze.

Sci-fi nebo blízká realita?

Někomu snad mohou úvahy o využití technologie blockchainu v běžném životě znít pořád ještě tak trochu jako science fiction. Stále rostoucí zájem mnoha firem však dává tušit, že může jít o záležitost vysoce efektivní a že se s ní v různých podobách budeme setkávat čím dál častěji. Signálem toho, že má opravdu slibnou budoucnost, je jistě i ochota některých státních institucí a to včetně Úřadu vlády ČR podílet se na spolupráci s organizacemi a firmami, které se v zavádění této technologie do každodenního fungování lidské společnosti už nyní angažují.

Město budoucnosti roste v Nevadě

Zcela unikátním příkladem využití této technologie je futuristické město, které v současnosti vzniká uprostřed pouště v americké Nevadě. Jeho duchovním otcem i hlavním investorem je miliardář Jeffrey Berns, který značnou část svého jmění získal díky investicím do kryptoměny zvané ethereum. A právě blockchain etherea má být také základním stavebním kamenem celého projektu, který nese pracovní název Blockchains LLC.

300 milionů dolarů jako počáteční investice

Pořízení pozemku o rozloze cca 271 km2, na kterém se bude „chytré“ město budoucnosti rozkládat, společně s angažováním zhruba sedmdesátičlenného realizačního týmu vyšlo Jeffrreyho Bernse už na nějakých 300 milonů USD, což jistě znamená, že celou věc bere naprosto vážně a že svému nápadu věří. A jak to bude fungovat? Zjednodušeně řečeno půjde o jakousi decentralizovanou organizaci. Hlasovací a vlastnická práva každého obyvatele budou zaznamenána v digitální peněžence a veškerý chod města tak bude řízen prostřednictvím smart kontraktů. Tvůrci města mají údajně ambici přivést k životu zcela novou podobu lidské civilizace. Uvidíme, do jaké míry se jim to podaří.

Může s blockchainem svět fungovat lépe?

Dokáže-li tato technologie alespoň částečně naplnit očekávání, která jsou do jejího potenciálu dnes vkládána, může bezpochyby značnou měrou přispět k efektivnějšímu i bezpečnějšímu fungování lidské společnosti. Kdy a v jakém rozsahu se změn k lepšímu dočkáme, je však prozatím otázka, na kterou vám určitě nikdo soudný přesnou odpověď nedá.

Troufnete si tipnout sami, zda může být zavádění blockchainu do našeho každodenního života věcí nejbližších let či zda je to spíše záležitost až pro budoucí generace? Anebo v jeho potenciál příliš nevěříte?

 

 

2019.07.12 | Admin | přečteno: 30048x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: budoucnost peníze společnost bitcoin

 
archiv

Nejzajímavější články

 

5 tipů, jak si skutečně přivydělávat na rodičovské

Jakmile se ženě narodí dítě, změní se jí celý život. Často se stává, že se maminky cítí vyvržené ze společnosti, případn...
 
celý článek | Admin | 2016.04.14 | přečteno: 30114x

Vánoce bez nemocí? Zkuste hlívu ústřičnou a houbu shiitake

Ten předvánoční shon! Snažíte se v záplavě nakupujících rychle vyřídit nákupy, poklidit doma, napéct cukroví… V tuto dob...
 
celý článek | Admin | 2017.12.12 | přečteno: 30104x

CO SE DĚJE S VAŠÍM TĚLEM, KDYŽ NEJÍTE DOST VLÁKNINY

Zajímá vás tajemství efektivního hubnutí a zdravého životního stylu? Trik, který vám zajistí pocit sytosti a energie běh...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2019.04.06 | přečteno: 30193x

Letní grilování: Menu z grilu 5.díl

Při slově grilování se většině z nás vybaví pořádný kus pěkně propečeného masa. Na kvalitním zahradním grilu se ...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2016.07.28 | přečteno: 30162x
 

Portál pro ženy