Chůze, pramatka všech cvičení

 
Chůze, pramatka všech cvičení

Chůze. Všichni ji považujeme za něco tak samozřejmého, že by většinu z nás ani nenapadlo zařazovat ji mezi ostatní cvičení. Cvičení, za nimiž se dopravujeme auty za účelem rychlého přemístění z místa A do místa B, načež si v místě B zapneme běžecký pás na menší rychlost a jdeme. Mezi čtyřmi stěnami. A za poplatek. Proč to ale nezkusit jinak?

 

Pokud zrovna venku nemrzne, hustě neprší nebo nepadají trakaře, může se taková obyčejná procházka směle řadit mezi cvičení typu Body and Mind. Přestože nás podzimní období spíš zahání do tepla domova a pohodlí sedacích souprav, není nad to se přemluvit a alespoň o víkendu (vzhledem k faktu, že v týdnu se řada z nás dostane z práce domů až za tmy) vyrazit na delší procházku. Proč?

 

Chůze je periodicky se opakující pohyb

Tedy samozřejmě za předpokladu, že nekráčíte rychostí, kvůli níž sotva popadáte dech a nestřídáte tuto techniku s delšími přestávkami spojenými s náhlým pudem sebezáchovy. Pravidelně se opakující pohyb prospívá srdci, neboť nepřímo kopíruje jeho tep.

 

U chůze nemusíte přemýšlet

Narozdíl od indoorových typů cvičení, kde se musíte soustředit na provedení daného pohybu, následnou změnu a celkovou koordinaci, u chůze se hýbete naprosto přirozeně, tak, jak jste se to v raném dětství naučili. Proto si může mozek dovolit vypnout zvýšenou kontrolu, takže si při procházce skvěle pročistíte hlavu a zrelaxujete se. Což je v dnešní uspěchané době dárek k nezaplacení (a je zadarmo :))

 

Chůze podporuje kreativitu

Protože se hlava nemusí soustředit na žádnou zásadnější záležitost, dostává volný prostor k různým nápadům, které k nám přichází jen tak mimochodem, bez toho, abychom o ně usilovali. Sedíte hodiny nad neřešitelným úkolem? Vyražte na čerstvý vzduch!

 

10 000 kroků denně a máte odcvičeno

Pokud není vaším cílem pouhá relaxace, ale rádi byste chůzi využili i jako prostředek k formování postavy, pořiďtě si krokoměr. 10 000 kroků denně hravě nahradí klasické indoorové cvičení, případně poslouží jako zpestření tréninkové rutiny.

 

Chůze je lepší než antidepresiva

Dnešní napjatá doba a všudypřítomný stres nás atakují ze všech stran téměř 24 hodin denně. Po 30 až 40 minutách chůze na čerstvém vzduchu se dostanete do určitého typu meditativního uvolnění. Tabulka čokolády má sice také něco do sebe, ale uvolnění mysli pomocí chůze nemá narozdíl od ní žádné negativní důsledky.

 

Chůze nezatěžuje klouby

Pokud máte výraznější nadváhu, zapomeňte na běh a skákání. Prostě "jen" choďte.

 

S chůzí na olympiádu

Máte-li vyšší sportovní cíle, můžete trénovat rychlochůzi na zvrhlých 20 kilometrů a v budoucnu vyrazit na olympiádu. Ano, rychlochůze je opravdu jedou z jejích disciplín. 

 

Nejtěžší je vždy udělat první krok. Nejlepší rada na to, když máte problém vstát z křesla, které je tááák měkké, je okamžitě si nazout boty a vyrazit. Po pár minutách si budete děkovat, že jste to udělali.

 

Image courtesy by Stock Image at FreeDigitalPhotos.net

2014.10.25 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30095x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví; cvičení; relaxace

 
archiv

Nejzajímavější články

 

POSILTE IMUNITU JEDNODUŠE A PŘÍJEMNĚ - SPÁNKEM

Ke správnému fungovaní imunitního systému se váže mnoho doporučení, jedno je ale velmi jednoduché a navíc příjemné. Nemu...
 
celý článek | Tereza Nechvílová | 2020.04.21 | přečteno: 30095x

Co způsobuje noční pocení

V noci se snadno zpotíte, pokud je v místnosti horko nebo na sebe naskládáte hromadu přikrývek. Ale o tomto typu pocení ...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.09.19 | přečteno: 30186x

Jak na interiérové stínění

Interiérové stínění je velice rozšířené a každou chvílí se inovuje. S tímto rozvojem se čím dál víc klade důraz na de...
 
celý článek | Admin | 2017.01.16 | přečteno: 30104x

Není sklo jako sklo: Jaké jsou trendy výplní sprchových koutů?

Sprchový kout, a především jeho skla, jsou velmi výrazným prvkem koupelny a doplňují její celkový vzhled a styl. Kdysi s...
 
celý článek | Nina Albertová | 2021.04.21 | přečteno: 30348x
 

Portál pro ženy