newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Bývalí zloději se zabezpečním poradí nejlépe. Vyzkoušejte jejich tipy

 
Bývalí zloději se zabezpečním poradí nejlépe. Vyzkoušejte jejich tipy

Bývalí zloději, kteří vykrádali domy, pro vás mají asi nejlepší tipy na ochranu vašeho majetku. Ne každý má skvěle zabezpečenou chytrou domácnost, kde je průnik do domu či bytu otázkou pro hackery. Chcete-li ale zabezpečit běžný dům, zkuste tyto rady.

 

Vyzvedávání pošty a hodně pohybu

Jeden z bývalých zlodějů říká, že na začátku si vždy čas od času zkontroloval vytipovaný dům. Zhodnotil jej podle umístění, stavu péče o dům a zahradu, a jestli vše ukazuje na to, že i uvnitř budou pěkné věci. Jestliže se neobjevily žádné známky pohybu, žádná světla nesvítila a pošta zůstala ve schránce, bylo to jasné.

Vždy také musel vědět, zda existuje snadná úniková cesta. Husté keře na zahradě se k tomuto účelu hodí dobře. V domě také muselo být skryté okno, které by se dalo v případě potřeby rozbít.

                                                                     

Sousedé mohou pomoci

Jiní bývalí zloději zmiňují další důležité prvky pro vaše bezpečí. Například se sousedy byste měli udržovat pokud možno dobré vztahy. Pokud se se sousedem občas projdete kolem svých domů, zloděje můžete odradit. Nebude si totiž nikdy jistý, zda se sousedé zrovna nedívají z oken a zda si nevšimnou něčeho nebo někoho podezřelého. Lupič musí mít také přesný přehled o tom, zda a jak moc chodí v okolí lidé, venčí psy nebo si tam hrají děti.

Dejte pozor, koho si zvete domů

Důležité je vědět, že převážnou většinu loupeží páchají lidé, kteří již ve vašem bytě či domě byli. Paradoxně tedy vaši „přátelé“ nebo náhodní známí. Pokud pořádáte oslavu a mezi hosty jsou i lidé, které moc neznáte, raději proveďte bezpečnostní opatření. Pozamykejte dveře do ostatních pokojů, vstupy do sklepa či do garáže. Potencionální zloděj by neměl vidět, co doma máte, kde to máte, a zda máte něco cenného, pro co stojí za to se vrátit.

Zamykejte dveře i okna

Někteří bývalí zloději měli specifický způsob práce. Vždy jen tak chodili po okolí a snažili se najít otevřený vchod nebo možný průnik do domu. Třeba okénkem na WC v přízemí, vstupem pod terasou a podobně. Potom sebrali jen část peněz, šperků a jiných užitečných drobností, aby v majitelích vzbudil dojem, že věci, které postrádají, zřejmě někam založili nebo je ztratili. A naprosto beze studu se do stejného domu klidně vrátili i vícekrát!

Takže nikdy nezapomínejte zamykat všechny dveře i okna, i ta maličká a zdánlivě neškodná! A platí to i tehdy, pokud žijete v malém městě nebo si jen na chvíli vyběhnete do obchodu přes ulici.

                                                                     

Oznamujte, že dům je chráněn

Stačí použít poplachové nálepky na oknech, výstražné značky, cedulka s nápisem „Pozor na psa“ a jiné, které jsou pro zloděje dostatečným důvodem, aby váš domov nechali na pokoji. Nikdy si nemohou být jistí, co je pravda a co ne.

Nechte zapnuté rádio

Mladí zloději možná ani netuší, co to rádio je. Ovšem tím lépe pro vás. Pokud opustíte dům, nechte zapnutou nějakou diskusní stanici. Žádný lupič nebude riskovat a loupit u vás, když uslyší hlasy. A rozhodně nebude u vašeho domu podezřele postávat a poslouchat, zda jde opravdu o reálný hovor lidí uvnitř.

Dveře zpevněte, aby byly robustnější

Jedním z tipů je vložení šroubů do rámu dveří, a tak je udělat silnější a vniknutí dovnitř obtížnější. Samozřejmě si můžete zakoupit kovové dveřní zárubně, kovové dveře nebo nejlepší variantu, tedy dveře bezpečnostní. Můžete vyzkoušet i na běžné domovní dveře použít fígl, který bezpečnostní dveře mají, a to zámky vycházející z horní i dolní části dveří.

Zloději se zkrátka řídí podle základních faktorů, kterými jsou primárně: fyzické zabezpečení domu, oplocení domu a brány a/nebo přítomnost psů. Pro zloděje je také podstatné, zda mohou zvenčí vidět, co je uvnitř domu či garáže.

Ideální je samozřejmě použít co nejvíce vysoce funkčních zabezpečovacích systémů, ale pro mnoho běžných lidí tyto rady rozhodně nejsou k zahození.

2023.05.17 | Jana Brandtlová | přečteno: 30312x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zabezpečení domácnost dům byt ochrana krádež zloděj

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jak se dostat do formy po Vánocích, nejen do svatebních šatů

Také máte výčitky z toho, co jste všechno snědla přes Vánoce? Máte pár kil nahoře a už teď si lámete hlavu, jak to sh...
 
celý článek | Ing. Pavlína Kalamárová | 2014.01.17 | přečteno: 30038x

Bulka

  Divný slovo. Dokáže vyděsit. Tím spíš, když si uvědomím, kolik příběhů jsem za posledních pár měsíců slyše...
 
celý článek | Beáta Matyášová | 2013.05.02 | přečteno: 30163x

Tradiční velikonoční nádivka

Jaro je tu a s ním přichází Velikonoce. Mezi tradiční velikonoční jídla, která nechybí na svátečním stole v mnoha dom...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2015.03.30 | přečteno: 30205x

Jak barvy ovlivňují náš život

Barvy ovlivňují náš život především tím, že jejich vnímání úzce souvisí s různými emocemi, které mají vliv na naši nálad...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.03.27 | přečteno: 30219x
 

Portál pro ženy