newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Auta už dávno nejsou výhradně doménou mužů aneb zajímavosti o elektromobilech

 
Auta už dávno nejsou výhradně doménou mužů aneb zajímavosti o elektromobilech

O elektromobilech se sice máme ještě hodně co učit, ale věděly jste například, že první model byl vyroben již dávno na konci devatenáctého století nebo že vaše nejbližší čerpací stanice již nabízí jejich nabíjení? Existuje mnoho faktů o elektrických vozech, o kterých většina z nás nemá ani tušení. Pojďme se proto podívat na ty nejzajímavější z nich.  

 

První elektromobil byl vyroben již dávno

Přestože jsou elektrické vozy považovány za budoucnost automobilové dopravy, ve skutečnosti se vůbec nejedná o nový koncept. První sériově vyráběný model totiž sestrojil již v roce 1884 anglický vynálezce Thomas Parker, který byl zodpovědný za řadu inovací, včetně elektrifikace londýnského metra. Výrazný posun motorových vozidel v té době však způsobil, že se jeho elektromobil stal po pár letech naprostým propadákem.  

Brždění přidává kilometry

Plně elektrická auta se mohou chlubit rekuperačním brzděním. To znamená, že pokaždé, co řidič zabrzdí, část elektřiny použité k pohonu se vrátí zpět do baterie. Každé šlápnutí na brzdový pedál vám tak ve skutečnosti pomáhá získat větší dojezdovou vzdálenost, což vám umožní ujet déle, než jste si před nastartováním vozu mysleli.

                                                                                                                             

Elektromobil nabijete nově na řadě čerpacích stanic

Během posledních let se s vyšším důrazem na elektrifikaci automobilové dopravy začaly připravovat na budoucí změny také různé společnosti, které vlastní čerpací stanice. V řadě z nich tak již nyní můžete kromě zakoupení nafty, benzínu a plynu také dobít svůj elektromobil, a to ve většině případech úplně zadarmo.

                                                                

Ne všechny elektromobily jsou tiché

Až donedávna byla jednou z předností elektromobilů klidná a tichá jízda. Od července roku 2019 však Evropská unie zavedla nové pravidlo, a to že všechna nová elektrická a hybridní auta musí vydávat umělý hluk, aby si jich mohl všimnou každý kolemjdoucí chodec nebo vášnivý cyklista. Pro řidiče se však zdaleka nic nemění, neboť zvuk vychází z vnější strany vozu, takže pokud si neotevřete během jízdy okénko, pravděpodobně jej vůbec nezaznamenáte.

                                                                 

Elektromobilem můžete napájet svůj vlastní dům

Elektromobily jsou vlastně takové baterie na kolech, a proto lze jejich energii využít k různým externím účelům. Se správným vybavením tak můžete použít autobaterii svého elektrického vozu například k napájení vlastního domova nebo k vyrovnání elektrické sítě v určitou denní dobu. Pokud však chcete experimentovat ještě více, můžete baterie použít také k napájení venkovních akcí nebo rozsvícení vánoční výstavy.  

                                                                

Tesla nezapomíná na domácí mazlíčky

Zajímavou novinkou vozů Tesla je nedávno představený „Dog Mood“, který přijde vhod především řidičům s domácími mazlíčky. Ti mohou ve svém voze nově využít funkci ochrany před přehřátím kabiny, která bude automaticky udržovat nízké teploty, když své zvíře ponechají uvnitř. Příjemným doplňkem této funkce je také zobrazení zprávy na středovém panelu, která informuje kolemjdoucí, že je mazlíček držen v příjemné teplotě a nehrozí mu nebezpečí.

                                                                

Nejoblíbenějším elektromobilem je Nissan LEAF

Ačkoliv by si většina lidí řekla, že nejoblíbenější elektromobily jsou vyráběny pod značkou Tesla, rekordy trhá model Nissan LEAF. Ten si od svého uvedení na trh v roce 2010 zakoupilo více než 400 000 zákazníků a společnost dodává, že brzy chystá uvést na trh jeho druhou verzi, která však bude nyní plně elektrická.

2022.03.22 | Jana Brandtlová | přečteno: 30109x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: auta elektromobily zajímavosti elektrické nabíjení zajímavosti o automobilech

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Kadidlový hydrolát – proč by vám neměl doma chybět

Používáte hydroláty? Že ne a ani nevíte, o co vlastně jde? Pak určitě čtěte dále. Dozvíte se, proč jsou hydroláty tak fa...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2021.10.15 | přečteno: 30172x

Ořechových másel je na trhu nepřeberné množství. Jak je nejlépe využít?

Dávno odzvonilo dobám, kdy u nás bylo dostupné pouze arašídové máslo, a to jen velmi sporadicky. S různými druhy ořechov...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.10.12 | přečteno: 30055x

Slovníček wellness pojmů - 2. díl

Pokračujeme druhým dílem lexikonu wellness a spa. Znáte všechny termíny? ...
 
celý článek | Nikol Mohoritová | 2016.02.29 | přečteno: 30021x

Česká raw food: Tajemství těch nejlepších

Soutěž již byla ukončena. Děkujeme za účast a gratulujeme výhercům! ...
 
celý článek | Renata Petříčková | 2016.01.14 | přečteno: 30506x
 

Portál pro ženy