newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Akné - jak zatočit s nepříjemnými pupínky?

 
Akné - jak zatočit s nepříjemnými pupínky?

Akné je spojováno především s obdobím puberty. V této životní etapě se bouřlivě projevuje hormonální činnost a obličej posetý zarudlými pupínky je jedním z nejčastějších projevů. Někoho akné potrápí jen chvíli, jiný se tohoto nevzhledného problému nezbaví ani s příchodem dospělosti. Patříte také mezi ty, které se často stydí za svůj vzhled? Poradíme, jak léčit akné a předcházet vzniku pupínků.

 

 

Akné patří mezi kožní onemocnění. Jde o zánětlivou reakci kůže, ke které vede nadbytečná produkce mazu a ucpání mazových žlázek. V nich se pak přemnoží bakterie, nejčastěji Propionibacterium acnes. Imunitní systém na ně reaguje zánětem, který se projeví zarudnutím, bolestí, otokem až tvorbou hnisu. Nejčastěji se akné objevuje na obličeji, ale také na zádech, ramenech či krku. Vývody mazových žlázek se však nacházejí různě po těle, proto i akné se může vyskytnout na různých místech. Existuje více typů akné, od černých teček (komedomů) přes začervenalé bolestivé pupínky až po hluboké hnisavé vřídky, které jsou nejtěžší variantou.

 

Jak vyléčit akné?

To nejhorší, co může člověk s pupínky udělat, je jejich drastické mačkání. Akné sice není infekční, ale nešetrným vymačkáváním pupínků a škrábáním pokožky se mohou bakterie roznést do jiných míst. A samozřejmě existuje riziko vzniku jizev. Jak tedy léčit pupínky a zabránit vzniku nových?

Léčba akné spočívá především v lokální aplikaci mastí a gelů s účinnými látkami, mezi které patří benzoylperoxid, kyselina azelaová nebo kyselina salicylová. Tyto látky působí protizánětlivě, pomáhají snižovat aktivitu mazových žlázek a uvolňují ucpané vývody.

Jaká prevence je účinná?

Prevencí je především důkladná starost o pokožku. Aknózní pleť potřebuje zvýšenou denní péči a to kosmetikou na akné, speciálně určenou pro tento typ pleti. Velmi oblíbená a účinná je například dermokosmetika Vichy na akné, kterou koupíte běžně v lékárně. Kromě toho pomohou zmírnit projevy akné také doplňky stravy, především s obsahem zinku, který zlepšuje kvalitu kůže a přispívá k hojení. Důležitá je také úprava životosprávy. Na stavu pleti se totiž výrazně podepisuje nezdravá strava, kouření a pití alkoholu.

 

 

A jak zamaskovat už vzniklé pupínky? Pro jejich zakrytí používejte make-upy určené na aknózní pleť, které obsahují zklidňující a protizánětlivé složky. S těmi obyčejnými by se mohly mazové žlázky ucpat ještě více a problém by se zbytečně zhoršil.

 

 

2019.09.10 | Martina Limbergová | přečteno: 30137x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: akné pleť léčba prevence krása

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Erotická masáž pro ženy – zážitek pro odhodlané

Drahé dámy, následující článek je určen především vám. Ale pánové ho rozhodně nemusí přeskakovat, možná že se i vy dozví...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.01.03 | přečteno: 30515x

Jak vybrat ten pravý stromeček pro mě

Se stromečkem je to jako s manželem. I zde se musíte rozhodnout, který s vámi bude trávit každé vánoce. Budete je stř...
 
celý článek | Admin | 2014.11.13 | přečteno: 30103x

Obývací pokoj a kuchyň v jednom? Slaďte pohovku, jídelní stoly, židle i konferenční stolky

Bydlíte v bytě, ve kterém je obývací pokoj propojen s kuchyní? Aby místnost působila dobře a oba prostory byly funkčně p...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.01.17 | přečteno: 30094x

Auta už dávno nejsou výhradně doménou mužů aneb zajímavosti o elektromobilech

O elektromobilech se sice máme ještě hodně co učit, ale věděly jste například, že první model byl vyroben již dávno na k...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.03.22 | přečteno: 30109x
 

Portál pro ženy