newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

Aerobic is not dead

 
Aerobic is not dead

Aerobik nezmizel z povrchu zemského, přestože jeho původní podobu v režii Jane Fondové už byste nenašli. Aerobik se, stejně jako většina sportů, vyvíjel. Ve většině měst lze získat pocit, že už si jej nezacvičíte. Opak je však pravdou. Aerobic is not dead. Jen se jmenuje jinak.

 

Všimli jste si množství roztodivných názvů dynamických cvičení? Nechme stranou zumbu, která se stala fenoménem, o němž moc dobře víme, že má své kořeny v aerobiku. Zaměřme se na různé lekce zvané Mix dance, Dance fit, Cardio dance, Aero dance atp. Ano, tohle všechno jsou modifikace původního aerobiku.

Aerobik byl u nás v kurzu především v druhé polovině devadesátých let. Kdo nechodil aspoň jednou týdně na aerobik, případně step aerobik, jakoby nebyl. Cvičilo se v sokolovnách i školních telocvičnách a zájem byl obrovský. Kdo dřív přišel, ten zabral lepší místa, ostatní se často tísnili v zadní část místnosti. Ani to je ale od návštěv tohoto cvičení neodradilo. Jako i dnes, převažovaly na lekcích ženy, ale občas se objevilo i pár mužů, kteří o tento typ cvičení měli zájem a zpestřovali si volný čas vyhrazený pro sport i něčím jiným než jen zvedáním činek (které bylo v té době taky nesmírně v módě). Stydlivější dámy si aspoň doma pouštěly videa Olgy Šípkové a učily se aerobikové choreografie v obýváku.

Dnes je vše jinak. Klasický aerobik s názvem obsahující slovo aerobik už z fitness center skoro vymizel. Zato se setkáte s hromadou cardio cvičení s hudbou, tedy tanečnějších lekcí pro veřejnost. Proč? Protože většina z nás ráda tancuje. Proč? Protože v tu chvíli máte pocit, že jste se náhodou ocitli na taneční párty a ne v tělocvičně. Připomíná vám to něco konkrétního? Ano, koncept cvičení jménem zumba. Stejnou myšlenku vyznávají ale i ostatní typy dynamických tanečních lekcí. Prostě se bavte a jen tak mimochodem posilujte své tělo i kardiovaskulární systém.

Chodíte někdy na podobné lekce? Rozhlédněte se kolem a zaměřte se na věkové složení tanečních nadšenkyň. Široké rozpětí, viďte? Většině z nich začnou po pár minutách zářit oči. A přitom všechny cvičí stejné prvky na stejnou hudbu. Neexistují žádné hranice.

Vedle endorfinové bomby vás jistě napadne další benefit v podobě tréninku mozku při učení choreografie v dané lekci. Pro úplné začátečníky je určitě vhodné najít si cvičení, při kterém se nebudou muset zoufale motat po parketu ve snaze zvládnout sérii ladných otoček s občasným výskokem ve stylu laně. Ti by měli zbystřit u nábídek dynamických cvičení s nálepkou basic, intro atp. Dámy (i pánové) troufající si na složitější choreografie se mohou směle přihlásit na lekce pro pokročilejší, což už je poněkud vyšší level.

Opět budu propagovat fitcentra v Brně, ale jistě najdete podobné lekce i v jiných městech. V moravské metropoli nešlápnete vedle s návštěvou Bluegym nebo studia Myfit.

 

Image courtesy of photostock at FreeDigitalPhotos.net

2015.04.03 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30087x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: aerobic pohyb dynamičnost

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Vůně noci - thriller, ze kterého vám přeběhne mráz po zádech

Markéta Harasimová patří mezi výborné české spisovatelky, jejíž knihy mám velmi ráda. Její hlavní doménou jsou krimi thr...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2018.10.01 | přečteno: 30074x

Krok za krokem: Jak na úspěšný LinkedIn profil?

Mohlo by se zdát, že LinkedIn nepatří zrovna mezi titány mezi sociálními sítěmi. Nic však nemůže být dál od pravdy. Link...
 
celý článek | Admin | 2021.02.11 | přečteno: 30383x

Bábovka jako klasika v netradičním hávu

Bábovka - zní to tak obyčejně a přitom neznám téměř nikoho, kdo by ji neměl rád. Je to prostě klasika, která nikdy ne...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.06.05 | přečteno: 30291x

Jak začít sportovat a přitom se nezničit III – první trénink

Pokud jste otevřeli tento článek, jste už patrně definitivně rozhodnutí začít s tréninkem. Přestože jsem na tomt...
 
celý článek | Eliška Anna Kubičková | 2014.03.21 | přečteno: 30261x
 

Portál pro ženy