reklama 5 v magazínu pro ženy

Nepřehlédněte

Jak vybrat praktickou šatní skříň?

 
celý článek | Martina Limbergová | přečteno: 30097x 2017.09.29

Třetí dítě

 
celý článek | Beáta Matyášová | přečteno: 30101x 2013.07.19

Červenám se? No a co...?

 
celý článek | Kateřina Pořízová | přečteno: 30371x 2014.08.08

newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 tipů na nákup ekologických hraček

 
5 tipů na nákup ekologických hraček

Děti rostou rychle a během pár let po nich zůstane mnoho hraček nejen jako vzpomínka, ale také jako odpad. Navíc už výroba hraček může znečišťovat životní prostředí. Když ale vybavíte dětský pokojíček ekologickými hračkami, můžete usínat s lepším pocitem, že jste zanechali na planetě jen mělkou stopu.

 

 

Abyste nakupovali dětské hračky s ohledem na životní prostředí a zároveň dětem dopřáli plnohodnotnou zábavu, myslete při nákupu na 5 základních rad.

1. Přírodní materiály

Vybírejte pro děti hračky z přírodních materiálů, jako je dřevo nebo látka. Takové materiály jsou šetrnější už při výrobě a posléze se snadněji v přírodě vstřebávají.

Většina kategorií hraček existuje ve dvou variantách - plastové a přírodní materiály. Například dětské kuchyňky ze dřeva jsou odolnější, šetrnější, a navíc krásně vypadají. Stejně tak dřevěné stavebnice pro děti jsou k planetě ohleduplnější. Můžete upřednostnit látkové panenky před plastovými nebo dřevěná dětská odrážedla místo plastových motorek.

 

                Myslete na planetu i při nákupu hraček pro ty nejmenší.                                    Zdroj: Unsplash.com
                https://unsplash.com/photos/Dxxn-1VpyFI

2. Kvalitní a odolné

Vsaďte při nákupu na kvalitu. Vyberte si odolné a spolehlivé hračky, které s dětmi zvládnou všechna dobrodružství. Čím více toho hračka vydrží, tím déle bude děti bavit a o to menší je pravděpodobnost, že za pár měsíců skončí v odpadkovém koši a vy budete muset kupovat novou.

Když jsou hračky kvalitní a spolehlivé, často se dědí mezi několika dětmi. Díky tomu se předchází vzniku zbytečného odpadu a nadvýrobě.

Až tedy budete vybírat hračky, myslete na to, jestli se vám spíše vyplatí koupit hračku levně, nebo raději zainvestovat do pevných, spolehlivých materiálů a mít hračku pro všechny sourozence.

 

TIP na článek: Výběr nejlepších hraček pro děti

3. Méně je více

Záplava hraček neprospívá ani přírodě, ani dětem. Když jsou přehlceny podněty, často se v nich ztrácí, jsou zmatené a neví, po které dřív sáhnout. U ekologického nákupu hraček je tedy méně více.

Dejte si záležet s výběrem a vyberte takovou dětskou kuchyňku, která bude krásně ladit do dětského pokoje a děti i vy z ní budete nadšení. Nekupujte 3 panenky každou s jinými vlásky, ale jednu, která vás nejvíce zaujme a děti si k ní vytvoří opravdový vztah. Nemusíte kupovat 5 druhů stavebnice pro děti. Kupte jednu kvalitní a multifunkční a postavte s ní nekonečno různých domů a aut. 

Dětská kuchyňka ze dřeva je skvělým příkladem ekologické hračky. Je z přírodního materiálu, dlouho vydrží, a navíc skvěle vypadá.                                                    Zdroj: Ministerstvohracek.cz
https://www.ministerstvohracek.cz/drevena-kuchynka/detska-drevena-kuchyne-s-troubou-a-prislusenstvi-zeleno-bila/

 

S takovým přístupem nakonec i ušetříte. Sice se může zdát, že kupujete dražší hračky, ale když pečlivě vybíráte a kupujete jen takové, které si děti opravdu užijí, nakupujete jich méně a v součtu vám to vyjde levně.

4. Bez toxických lepidel a barviv

Ujistěte se, že pro výrobu hraček nebyla použita žádná toxická lepidla a barviva.

Všechny hračky by měly být opatřeny certifikátem CE, který potvrzuje jejich bezpečnost. Fakt, že hračka je vyrobena bez toxických lepidel a barviv, nebo že opatřena certifikáty o bezpečnosti, je často také uveden v popisku produktu v e-shopech.

5. Recyklujte, obnovujte

Pokud se vám naskytne možnost koupit hračku z recyklovaných materiálů, nebo nějaké staré hračce vdechnout život, využijte ji.

Nechte panence přešít šaty a přišít upadlé očičko a bude zase jako nová. Poproste šikovného truhláře, aby přebrousil dvířka dětské kuchyňky a nově ji natřete. Nebo tvořte hračky i doma z obyčejných věcí, jako domeček pro panenky z krabic, nebo hudební nástroje z hrnců.

 

Děti doplňují jednoduché hračky svojí nekončící fantazií. K recyklované hračce můžete přidat příběh a děti ji budou milovat.

 

2021.02.24 | Nina Albertová | přečteno: 30617x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: děti hračky výběr ekologie

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Zahradní párty stany pro každé období

Někteří lidé sice milují Vánoce, přesto ale zimu obvykle nesnášejí a těší se na letní dny, kdy si budou moci užívat s...
 
celý článek | Admin | 2016.11.21 | přečteno: 30052x

Ty nejlepší tipy na vánoční dárky

Léto za sebou zaklaplo své dveře poměrně nedávno a už je tu čas, kdy začínáme s výběrem skvělých vánočních dárků...
 
celý článek | Admin | 2014.09.29 | přečteno: 30212x

Můj stoletý hrdina

Tahle knížka mě zaujala tak, že mám potřebu o ní napsat. Nechci fušovat do řemesla literárním kritikům, jen se podělí...
 
celý článek | Jitka Rázková | 2014.02.06 | přečteno: 30107x

Když byt škodí vašemu zdraví

Dříve se o nich mluvilo hodně, dnes jako by úplně přestaly existovat. Řešíme uspořádání bytů podle pravidel feng-šuej, p...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2021.10.09 | přečteno: 30195x
 

Portál pro ženy