newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

5 důvodů, proč si dávat pozor na cukr

 
5 důvodů, proč si dávat pozor na cukr

Není nic sladšího než si po náročném dni hodit nohy na stůl a dát si něco sladkého. Všechny samozřejmě dobře víme, proč bychom se měly sladkostem, respektive cukru, raději obloukem vyhýbat. Zvěsti o zkažených zubech a prostorově výraznější postavě jsme slýchaly odmalička. William Dufty šel však ve své knize Cukrové trápení hlouběji. Vytáhla jsem z jeho díla pět důležitých myšlenek, po jejichž přečtení nás možná touha po cukru alespoň na čas opustí.

 

William Dufty považuje rafinovaný cukr (sacharózu) za příčinu prakticky všech zdravotních obtíží naší civilizace, které nám ztrpčují život, a to fyzických i psychických. Dává jej dokonce do souvislosti se vznikem rakoviny a schizofrenie. Přestože už od prvního vydání jeho díla uplynulo více než pár týdnů, zásadní myšlenky jsou bohužel stále aktuální. A jakých je tedy těch 5 důvodů, proč se cukru (dle možností) raději obloukem vyhnout?

 

1. CUKR KAZÍ ZUBY

Ano, to je známá věc. Méně známý je ale fakt, že cukr nenapadá pouze povrch zubu a nemůžeme jeho působení tudíž zastavit kartáčkovou invazí. Tento bílý padouch totiž útočí zevnitř, a to v důsledku narušení hormonální rovnováhy.

 

2. CUKR VYVOLÁVÁ ZÁVISLOST

A my si přece přejeme být tak nezávislé! Dufty upozorňuje, že cukr se mění v žaludku na alkohol. Což by vysvětlovalo, proč je tak těžké se sladkostí vzdát. 

 

3. CUKR ZPŮSOBUJE ÚNAVU

Často se stává, že máme při vyčerpání tendenci sáhnout po něčem sladkém, doslova se nadopovat cukrem, a dobít si tak ztracenou energii. To se nám na okamžik skutečně podaří, ale daní za tento krátký nárůst aktivity je následný strmý pád do hlubin netečnosti. Nebude se nám chtít přemýšlet ani cokoliv dělat, což nám poměrně ztíží současnou situaci ve škole či zaměstnání.

 

4. CUKR PODNĚCUJE AGRESIVITU

Tento bod souvisí s předcházejícím tvrzením, tedy prudkým snížením glukózy v krvi po veselé fázi cukrového opojení. Vedle již zmíněné únavy v našem těle začne pulzovat podrážděnost, což není nic jiného než odpověď mozku na pocit ohrožení při jízdě na horské dráze hladiny glukózy. Nejhorší, co v této chvíli můžeme udělat, je pokračovat v cukrových hodech, protože tím by se tyto účinky znásobily. 

 

5. CUKR PŘISPÍVÁ K ROZVOJI PSYCHICKÝCH ONEMOCNĚNÍ

Za jeho řáděním zůstávají oběti zmítající se v úzkostech, depresích a halucinacích. Po cukru můžeme dosahovat až jakési úrovně polovědomí, kdy si mozek není zcela schopen správně zaškatulkovat reálné podněty. 

 

William Dufty varuje i před nadbytečnou konzumací ovoce a medu. Hnědý cukr pak považuje za jeho bílého kamaráda v přestrojení. V žádném případě však nelze místo cukru konzumovat umělá náhradní sladidla, což už je snad v dnešní době známá věc. Místo nich můžeme využít například dobře dostupnou stévii. A dávat pozor na etikety, cukr se přidává do řady potravin.

2014.07.31 | Mgr. Daniela Krejčí | přečteno: 30123x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: výživa; zdraví; cukr

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Ventilátor může být levný i výkonný zároveň

Ve chvíli, kdy rtuť teploměru stoupá do závratných výšin, nemusí zároveň stoupat i částka, kterou vydáte za výkonný vent...
 
celý článek | Lea Kubová | 2021.07.15 | přečteno: 30179x

Píchnout nebo nastřelit dětské náušnice?

Tradice propichování oušek čerstvě narozených holčiček sice pomalu opadá, ale rozhodně nikam nemizí. Maminka a ještě ...
 
celý článek | Admin | 2017.07.04 | přečteno: 30149x

Laserová epilace postoupila o další krok kupředu

Pokud bychom se zeptali odborníka z oboru dermatologie, zda existuje stoprocentně účinný způsob, jak se trvale a na „prv...
 
celý článek | Lea Kubová | 2022.12.20 | přečteno: 30483x

Rozpalte ho...

      ...
 
celý článek | Kamila Kovářová | 2013.04.22 | přečteno: 30082x
 

Portál pro ženy