newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

3 recepty na vydatné polévky pro zahřátí

 
3 recepty na vydatné polévky pro zahřátí

V chladné podzimní a zimní dny přijde vhod talíř plný vonící polévky. Dochází vám inspirace a chcete vyzkoušet nějakou novou kombinaci chutí? Přinášíme 3 recepty na polévky, které vás spolehlivě zahřejí.

 

Polévka z pečených kedluben a červené čočky

5 porcí, 60 minut

  • 3 střední mladé kedlubny
  • extra panenský olivový olej
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžička provensálského koření
  • 2 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 100 g loupané celé červené čočky
  • 1 lžička zeleninového bujonu (například Würzl)
  • 1 lžička soli
  • 3 lžičky čerstvého strouhaného křenu
  • malý svazek pažitky
  • rostlinná smetana na zjemnění

 

1. Troubu předehřejeme na 180 ºC. Kedlubny oloupeme, nakrájíme na kousky, poprášíme sušeným česnekem, osolíme, zakápneme olivovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě asi

30 minut. Během pečení občas promícháme.

2. Ve větší pánvi na oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibulku, zasypeme kmínem a chvíli orestujeme. Zalijeme 1,3 l vody, přidáme červenou čočku, bujon a sůl a vaříme, dokud nezačne čočka měknout. Nakonec přidáme upečené kedlubny a křen a polévku rozmixujeme na jemný krém.

3. Dle potřeby dosolíme, zjemníme smetanou a posypeme nakrájenou pažitkou.

 

Tip: Upečte o jednu kedlubnu navíc, po upečení ji nakrájejte na malé kostičky a ty pak vložte do hotové polévky.

 

(autor receptu: Petr Klíma, zdroj: Luštěninová kuchařka)

 

Bramboračka s pohankou

4 porce / vegan (pokud vynecháte ghí) / bez lepku

  • 2 hrnky čerstvých hub nebo ½ hrnku sušených
  • 3 brambory (cca 250 g)
  • 3 mrkve (cca 100 g)
  • ½ menšího celeru (50 g)
  • 1 petržel (50 g)
  • 1 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla (www.ceskeghicko.cz)

         (nemáte-li ghí, můžete dát napůl olivový olej s máslem)

  • 5 lžic pohankové lámanky Probio (30–40 g)
  • 1,5 lžičky kmínu
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • 5 kuliček celého pepře
  • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • čerstvě mletý pepř
  • zelená petrželka na ozdobu

 

1. Sušené houby namočte do kastrůlku s vodou a nechte povařit cca 10 minut. Máteli

čerstvé, očistěte je a pokrájejte na kostky. Na kostky nakrájejte také brambory

a všechnu zeleninu kromě cibule a části celeru.

2. Nakrájenou zeleninu pak orestujte na oleji či na másle ve velkém hrnci

se silnějším dnem a po chvíli přidejte vypranou a na cedníku okapanou lámanku.

Společně opékejte dozlatova.

3. Přidejte kmín, sůl, 5 kuliček celého pepře (máte-li čerstvé houby, přisypte je nyní

do základu) a zalijte vroucí vodou. Budou je následovat kostky brambor, celá cibule

a také kus nenakrájeného celeru. A pokud jste si předvařili sušené houby, tak je

přidejte i s vodou, ve které jste je vařili.

4. Vařte cca 15–20 minut. Nakonec dochuťte utřeným česnekem a majoránkou,

případně troškou pepře. Místo klasického můžete zkusit i bylinný pepř. Vyvařenou

cibuli i celer vyndejte.

5. Podávejte s čerstvou petrželkou.

 

Tip: Nedávejte pohankové lámanky víc než 5 polévkových lžic. I když se vám bude zdát, že je

to málo, pohanka během vaření hodně nabobtná, a vy byste měli polévku příliš hustou až

kašovitou, a to by už nebyla dobrá bramboračka!

 

Hanka Zemanová doporučuje používat suroviny v biokvalitě, tedy z ekologického zemědělství. Ideální je používat potraviny sezónní a českého nebo středoevropského původu.

(autor receptu: Hanka Zemanová, zdroj: Nová biokuchařka)

 

Dýňová polévka s kurkumou

5 porcí / vegan (pokud použijete pouze olej) / bez lepku

  • 1 kg vydlabané dýně Hokkaidó (není nutné ji loupat)
  • 2 lžíce přepuštěného másla (nebo lžíce másla a olivový olej)
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 1 lžička mleté kurkumy v biokvalitě (o jejím vlivu na zdraví str. 226)
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • čerstvě mletý pepř
  • zázvor cca velikosti palce nebo ½ lžičky sušeného
  • 1,5 litru vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce umeocta

 

1. Dýni i se slupkou stačí omýt a okartáčovat přírodním kartáčkem. Špičatým nožem

rozkrojte dýni na dvě části, semena vydlabejte lžící a nakrájejte na velké kusy.

2. Na přepuštěném másle osmahněte cibuli a po chvíli přidejte koření.

3. Přidejte dýni a společně restujte. Poté přilijte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.

4. Osolte a vařte cca 20–30 minut (nebo do změknutí zeleniny). Každá dýně je trochu

jiná a délku vaření ovlivní také její stáří.

5. Po dovaření vyndejte kousek zázvoru a zbytek rozmixujte na hladký krém.

6. Poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná. (Pokud máte supervýkonný

mixér, starost s pasírováním odpadá.) Dochuťte umeoctem, popřípadě máslem.

 

Tip: Kurkuma je mnohonásobně silnější v kombinaci s černým pepřem. Proto když restujete zeleninu nebo děláte základ na polévku, do pánve by měla kurkuma zamířit

v doprovodu pepře.

 

(autor receptu: Hanka Zemanová, zdroj: Nová biokuchařka)

 

 

 

2019.10.15 | Martina Limbergová | přečteno: 30468x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: recepty polévky podzim dýně luštěniny

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Přírodní vlasová kosmetika pro krásné a zdravé vlasy

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. V létě ale dost trpí. Nedělá jim dobře prudké slunce, časté koupání v chlorované v...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2019.07.25 | přečteno: 30099x

Končíte studium na vysoké škole? Ať už píšete bakalářku nebo diplomku, usnadněte si to!

Chodíte do školy a k tomu ještě do práce? Právě tehdy bývá nejsložitější vše skloubit dohromady. Skloubit osobní život, ...
 
celý článek | Admin | 2020.03.13 | přečteno: 30114x

S byty jako s módou. Co je nadčasová klasika a co módní trend?

Každá dáma jistě zná pojem “malé černé”. Jsou to krátké černé šaty, které se hodí pro jakoukoli příležito...
 
celý článek | Admin | 2016.02.01 | přečteno: 30096x

Muži a roztomilé přezdívky

Vážně se mužům líbí? Nebo je spíš nesnáší? Podle těch, co znám, je správná druhá možnost. Ale možná se najdou výjimky...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.01.09 | přečteno: 30144x
 

Portál pro ženy