newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

3 nejhorší škodlivé vlivy pro náš zrak

 
3 nejhorší škodlivé vlivy pro náš zrak

Oko je oknem do duše, jak říká známé přísloví. Především nám ale oči umožňují vidět všechny krásy světa v těch nejrozličnějších barvách. Zrak je naším nejdůležitějším smyslem, právě jím vnímáme nejvíce podnětů z okolí. Podle toho bychom se ke svému zraku měly také chovat a chránit ho před vlivy, které mu každodenně škodí. Co dělá našim očím nejvíc zle a jak se tomu vyvarovat?

 

1) Intenzivní sluneční paprsky

Problém: Ostré paprsky slunce jsou nejen nepříjemné, ale přímo našim očím škodí. Intenzita slunečních paprsků se přitom mění s tím, kde se nacházíme. S nadmořskou výškou jejich škodlivost stoupá a vliv na její hodnotu má také okolní povrch, od kterého se sluneční záře odráží. Nejhorší situace je tak na horách, obzvlášť zasněžených, u vody a na písčitých plážích.

Řešení: Jedinou účinnou ochranou před sluncem jsou sluneční brýle s UV filtrem. Neměly bychom na ně rozhodně zapomenout při výletu k vodě i do hor, ale dobře našim očím poslouží i ve městě nebo kdekoliv jinde za slunečného dne.

2) Znečištěné ovzduší

Problém: Smog je problémem mnoha měst, především těch velkých, kde jsou průmyslové oblasti a vysoká koncentrace aut. Stejně jako smog škodí očím i cigaretový kouř, obzvlášť koncentrovaný v různých restauračních zařízeních. Oči jsou pak podrážděné, suché, červenají a „řeže“ v nich.

Řešení: Tady bohužel není náprava tak snadná. Těžko se můžeme jen tak přestěhovat a ani změna práce někdy není možná. Před znečištěným ovzduším se nemůžeme ochránit tak jednoduše jako před sluncem, ale přece jen můžeme našim očím pomoct. Umělé slzy, kapky zvlhčující oči, uleví od podráždění a zároveň zrak částečně ochrání před dalším působením prachu, smogu a jiných vlivů z ovzduší.

3) Práce na počítači

Problém: Zářící monitor počítače je dnes celodenní kulisou pro mnoho lidí, kteří s počítačem pracují. Při koukání na monitor vadí samotná zářící obrazovka, často špatné osvětlení okolního prostoru a především fakt, že u takovéto práce zapomínáme mrkat. Místo dvaceti mrknutí za minutu tak často mrkneme sotva dvakrát. Výsledkem jsou opět suché, podrážděné, svědící a bolící oči.

Řešení: Omezit práci u počítače na maximální 4 hodiny denně nejspíš tak lehce nepůjde, takže je potřeba naučit se alespoň zařazovat častější pauzy. Stačí alespoň každé půl hodinky na malou chvíli odvrátit zrak od obrazovky, zaměřit se na vzdálenější cíl, poté na bližší, znovu na vzdálený cíl a protočit oči dokola bez pohnutí hlavou. Taková oční gymnastika pomůže ulevit namáhaným očím. Pomohou také opět umělé slzy, které oči zvlhčí, když zapomínáme na mrkání.

 

2016.08.10 | Martina Limbergová | přečteno: 30091x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: zdraví oči škodlivé vlivy zrak umělé slzy

 
archiv

Nejzajímavější články

 

5 jednoduchých tipů, jak předcházet bolestem nohou

Dokážete si představit, jak by vypadaly vaše každodenní aktivity bez zdravých nohou? Bolesti nohou mohou ovlivnit nejen ...
 
celý článek | Nina Albertová | 2023.04.22 | přečteno: 30132x

Vezmi si pastelky a maluj

Je to jedna z nějčastějších vět, které malé děti slýchají. Proč? Protože je tím dospělí zabaví, když potřebují, aby d...
 
celý článek | Mgr. Daniela Krejčí | 2015.08.12 | přečteno: 30054x

Vneste do svého sexuálního života nový vítr – vyzkoušejte anální sex!

Většina partnerů se po nějakém čase dostane do fáze, kdy se jejich sexuální život stane tak trochu rutinou. Máte také už...
 
celý článek | Lea Kubová | 2019.03.14 | přečteno: 30117x

Perfect Pasta - těstoviny 21. století

Jste vyznavači zdravého životního stylu, chcete zhubnout nebo zrovna praktikujete jarní očistnou kúru? A už jste ochu...
 
celý článek | Kateřina Pořízová | 2015.03.11 | přečteno: 30218x
 

Portál pro ženy