newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

10 babských rad, jak se zbavit kašle

 
10 babských rad, jak se zbavit kašle

Vlhko, zima, přechody z venkovního prostředí do vytopených interiérů a zpět, k tomu často nezdravá strava a stres, to vše oslabuje náš imunitní systém, který je pak náchylný k nejrůznějším infekcím dýchacích cest. Jedním z jejich příznaků je kašel, který dokáže být velmi nepříjemný a otravný. Proto by se jej každý z nás určitě rád co nejrychleji zbavil. V lékárně je k dostání mnoho přípravků k léčbě suchého i vlhkého kašle, ale vyzkoušet můžete i domácí rady našich maminek, babiček a prababiček. Možná si některé pamatujete i ze svého dětství, ať už v dobrém, nebo naopak. Co vše tedy zabírá proti kašli?

 

Přírodní sirupy

1. Sirup z cibule

Cibule má protizánětlivé účinky, dokáže proto léčit onemocnění způsobující kašel. K výrobě sirupu potřebujeme dvě až tři cibule, cukr a sklenici. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka, která skládáme ve vrstvách do sklenice. Jednotlivé vrstvy přitom prosypáváme cukrem. Směs necháme několik hodin stát, cibule mezitím pustí šťávu. Tu následně slijeme a užíváme 3-5x denně kávovou lžičku.

2. Sirup z česneku

Česneku se pro jeho antibakteriální účinky přezdívá přírodní antibiotikum, také obsahuje mnoho dalších při léčbě prospěšných látek. Větší paličku česneku rozebereme na stroužky, oloupeme je a nasekáme nadrobno. Poté je zalijeme v malém hrnci ¼ litrem vody, přisypeme 8 lžic cukru a přivedeme směs k varu. Na mírném plamenu vaříme 10 minut a následně necháme odstavené několik hodin uležet. Užíváme 3-5x denně kávovou lžičku přecezeného česnekového sirupu.

3. Sirup z tymiánu

Kromě protizánětlivých účinků pomáhá tymián s tvorbou hlenu a odkašláváním, proto je vhodný při vlhkém kašli. Na sirup potřebujeme ¼ litru vody, 200 g cukru a sáček sušeného tymiánu (případně asi 3 bohaté větvičky čerstvého tymiánu). Cukr svaříme ve vodě, odstavíme z plamene a vsypeme tymián. Necháme louhovat do vychladnutí a poté přecedíme. Užíváme také kávovou lžičku 3-5x denně.

Léčivé směsi

4. Křen s medem

Tato hustá léčivá směs je především pro silnější povahy, kterým nevadí ostrá chuť křenu. Čerstvý křen nastrouháme najemno a smícháme s medem. Poměr by měl být 2 lžíce křenu na 1 lžíci medu. Lžička směsi užívaná 3x denně pomůže uvolnit dýchací cesty a usnadní odkašlávání při vlhkém kašli.

5. Slivovice s medem a citrónem

Toto je rada jen pro dospělé. Smíchejte slivovici, med a citrónovou šťávu v poměru 1:1:1. Užívejte kávovou lžičku směsi 3x denně.

Nápoje proti kašli

6. Zázvorový čaj s medem a citrónem

Zázvor je svými protizánětlivými účinky známý, stejně jako med, a citrón obsahuje hodně potřebného vitamínu C. Zázvorový čaj připravíme nastrouháním čerstvého zázvoru do hrníčku a jeho zalitím horkou vodou. Jakmile voda trošku vychladne, přidáme med a citrónovou šťávu. Pijeme teplé několikrát za den.

7. Majoránkový čaj

Majoránka přispívá k odkašlávání, proto je vhodná při vlhkém kašli. Potřebujeme 1kávovou lžičku sušené majoránky, kterou přelijeme ¼ litrem vody a přivedeme k varu. Po malé chvilce odstavíme a necháme dalších 15 minut louhovat. Poté čaj přecedíme a ochutíme medem a citrónovou šťávou.

8. Teplé mléko s Vincentkou a medem

Některým tento léčivý nápoj chutná, pro jiné je jeho pití nepředstavitelné. Každopádně s kašlem může pomoci a to především v začátku nemoci, kdy převládá suchý kašel. Mléko totiž přispívá k tvorbě hlenů a Vincentka je ředí, takže rychleji nastoupí další fáze nemoci a usnadní se vykašlávání. Poté je již nápoj nevhodný, protože by se hlenu tvořilo zbytečně moc. Při přípravě nalijeme do hrnku dvě třetiny horkého mléka, dolijeme Vincentkou a osladíme lžičkou medu. Pijeme vždy teplé.

Mazání a zábal proti kašli

9. Psí sádlo

Kdysi se používalo skutečně sádlo ze psa, to už ale neplatí. Dnes se pod tímto názvem skrývá bylinná mast, která obsahuje kombinaci léčivých výtažků z různých bylin a pomáhá při kašli, rýmě a nachlazení, prokrvuje a uvolňuje zahlenění. Mast se vtírá několikrát denně do oblasti hrudníku a zad.

10. Olejový zábal

Látkovou plenu nebo utěrku namočte do teplého oleje. Pozor, nesmí být horký! Poté si ji přiložte na hrudník a záda, obalte igelitem (výborná je potravinová fólie) a zakryjte se pod teplou peřinu. Po zhruba půl hodině můžete zábal sundat. Olejový zábal pomůže při suchém průduškovém kašli, kdy prohřátí má za následek uvolnění dýchacích cest a usazeného hlenu v nich. Ještě lepší účinek bude zábal mít, když do oleje přimícháte trochu éterických olejíčků, například tea tree, cypřiš nebo eukalyptus.

 

Image courtesy of David Castillo Dominici, OZphotography and marcolm at FreeDigitalPhotos.net

2016.01.05 | Martina Limbergová | přečteno: 31851x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: nemoc kašel nachlazení babské rady domácí léčba

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Poslední nákupy dárků před Štědrým dnem? Zajeďte si do obchodního centra

Vánoce se kvapem blíží a mezi lidmi vzrůstá nervozita, jestli všechno stihnou. Není toho právě málo. Uklidit, nakoupit j...
 
celý článek | Admin | 2022.12.19 | přečteno: 30127x

Kvalitní spánek je důležitý. Kterým potravinám se raději vyhnout, abyste si užily vydatný noční odpočinek

S nespavostí se potýká mnoho z nás. Také se večer dlouho převalujete v posteli a nedaří se vám usnout? Dost možná se vám...
 
celý článek | Jana Brandtlová | 2022.04.20 | přečteno: 30205x

Přivítejte jaro s vůněmi od Asombroso

Nezbytným doplňkem jarních dnů je nový parfém. Dopřejte si proto vůni, která podtrhne vaši jedinečnost v tomto nejkrásně...
 
celý článek | Nina Albertová | 2024.03.26 | přečteno: 190x

5 zásad, jak si i v létě udržet krásné vlasy a recepty na domácí hydratační masky

Mnoho z nás se celý rok nemůže dočkat, až přijde léto a s ním sladké nicnedělání u vody, koupání a opalování. Jenže rado...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.07.29 | přečteno: 30098x
 

Portál pro ženy